fbpx
11.1 C
Podgorica
December 8, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessPlantaže uvrštene u sastav indeksa MNSE10

Plantaže uvrštene u sastav indeksa MNSE10

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U sastav berzanskog indeksa MNSE10 je, nakon završene revizije, uvrštena kompanija Plantaže, dok se u njegovom sastavu više ne nalazi Poslovno-logistički centar Morača.

Iz Montenegroberze je saopšteno da su obavili redovnu reviziju vodećeg indeksa (blue-chip), koji precizno mjeri kretanje cijena najreprezentativnijih akcija na berzanskom i slobodnom tržištu.

Sastav MNSE10 indeksa, pored Plantaža, čine i Crnogorski Telekom, Hotelska grupa Budvanska rivijera, Sveti Stefan hoteli Budva, Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), Jugopetrol, Elektroprivreda (EPCG), Luka Bar, Hipotekarna banka i Port of Adria.

“Izbor deset emitenata, čije su akcije ušle u sastav indeksa MNSE10, obavlja se na osnovu rangiranja po koeficijentu likvidnosti. Berza je prilikom odlučivanja o indeksnoj korpi, kao dodatni kriterijum razmotrila finansijsko poslovanje kompanija, kao i njihovo učešće u free float tržišnoj kapitalizaciji”, rekli su iz Montenegroberze.

Oni su saopštili da je obavljena i redovna revizija MONEX-a, koji je opšti (benchmark) indeks berze.

MONEX ima za cilj da opiše kretanje cijena akcija na berzanskom i slobodnom tržištu.

Nakon završene redovne revizije, u sastav MONEX-a uvrštene su kotorske kompanije Napredak i Autoremont, kao i Poliex Berane, dok se u njegovom sastavu više ne nalaze Željeznička infrastruktura, Centralno klirinško depozitarno društvo i Primorje hotels & restaurants Tivat.

“Revizija indeksa MONEX obavlja se na osnovu podataka o trgovanju u 12-omjesečnom periodu koji prethodi reviziji. Izbor emitenata čije će akcije ući u sastav indeksa obavlja se na osnovu rangiranja po koeficijentu likvidnosti, a uzima se u obzir free float tržišna kapitalizacija”, objasnili su iz Montenegroberze.

Berzanski indeksi su najbolji pokazatelji stanja i kretanja cijena akcija na finansijskom tržištu. Oni su pokazatelj cjenovnih promjena akcija, kao i kretanja ukupnog tržišta. Indeksi mogu predstavljati tržište u cjelini ili njegove pojedine segmente.

Redovna revizija MNSE10 i MONEX-a obavlja se dva puta godišnje, i to 31. marta i 30. septembra.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

monstat

Rast proizvodnje šumskih sortimenata

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Proizvodnja šumskih sortimenata iz državnih šuma u Crnoj Gori u trećem...