fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPlanirali naknade za formiranje državnih rezervi

Planirali naknade za formiranje državnih rezervi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predlogom zakona o snabdijevanju gorivom u slučaju poremećaja na tržištu, koji Vladi treba dostaviti do kraja juna naredne godine, predviđa se formiranje agencije za državne rezerve, za čiji početak rada će se iz budžeta izdvojiti 200 hiljada EUR.

Pobjeda piše da to treba da bude ,,bajpas“ do uvođenja naknade za formiranje državnih rezervi, navedeno je u planu ispunjenja završnih mjerila za privremeno zatvaranje pregovora Poglavlja 15 – energetika, koje je jedno od osam o kojima je Vlada u četvrtak usvojila informacije.

Usvojene su informacije za Poglavlje 2 – Sloboda kretanja radnika, 4 – Sloboda kretanja kapitala, 5 – Javne nabavke, 6 – Privredno pravo, 7 – Pravo intelektualne svojine, 10 – Informatičko društvo i mediji, 15 – Energetika.

Na posljednjoj sjednici Vlade je ocijenjeno da s obzirom na to da je Crna Gora ušla u zahtjevniju fazu zatvaranja poglavlja, obaveze iz pregovaračkog procesa moraju biti u vrhu prioriteta nadležnih resora, kako bi se poštovali definisani rokovi.

U informaciji se navodi da Ministarstvo ekonomije Vladi treba da dostavi predlog odluke o formiranju agencije do kraja naredne godine. U međuvremenu je pripremljen prevod predloga zakona, koji će, nakon usaglašavanja sa ministarstvima finansija i unutrašnjih poslova, biti dostavljen Evropskoj komisiji (EK).

Ministarstvo ekonomije u saradnji sa ministarstvima rada i zdravlja, do kraja četvrtog kvartala Vladi treba da dostavi inoviranu verziju uredbi o subvencioniranju ranjivih kupaca električne energije i o tenderu za izbor snabdjevača posljednjeg izbora i ranjivih kupaca.

Ovo poglavlje otvoreno je u decembru 2015, a Vlada je krajem jula donijela novu odluku o obrazovanju radne grupe za pripremu i vođenje pregovora za tu oblast.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Futsal reprezentacija na turniru u Novigradu

Podgorica, (MINA) - Omladinska futsal reprezentacija Crne Gore naredne sedmice učestvovaće na turniru u...