fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPlaniraju realizaciju velikog broja projekata

Planiraju realizaciju velikog broja projekata

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo kapitalnih investicija do 2024. godine planira realizaciju velikog broja projekata iz oblasti željezničkog i pomorskog saobraćaja, državnih puteva, energetike i istraživanja i proizvodnje ugljovodonika u crnogorskom podmorju, saopštio je ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić.

On je u Skupštini, odgovarajući na pitanje predsjednika Kluba poslanika Crno na bjelo, Miloša Konatara, kazao da, što se tiče radova u resoru koji vodi, dolazi vrijeme da punom parom rade naredne godine.

“Vjerujem da ćemo dobar dio predviđenih programa i projekata, ako ne sve, realizovati. Cilj nam je da Crnu Goru pretvorimo u gradilšte, jer bez dobre putne i saobraćajne infrstrukture i razvoja energetike, Crna Gora ne može da ide naprijed. To je preduslov za razvoj kompletne ekonomije”, rekao je Bojanić.

Konatar je pitao koje su kapitalne investicije planirane u saobraćaju i energetici do 2024. godine.

Bojanić je saopštio da se, kada je u pitanju željeznički saobraćaj, projekti odnose na Željezničku infrastrukturu, Održavanje željezničklh voznih sredstava i Željeznički prevoz.

“Kada je u pitanju Željeznička infrastruktura tu imamo nabavku mehanizacije za održavanje građevinske i elektrotehničke infrastrukture, i opreme za pomoćni voz. Finansijska sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) iznose 11 miliona EUR, a period realizacije od ove do 2024. godine”, precizirao je Bojanić.

On je rekao da je u toku realizacija sanacije iz prvog aranžmana iz fonda za Zapadni Balkan i to za 13 mostova i osam tunela na pruzi Vrbnica – Bar, vrijednosti 17,8 miliona EUR.

Radovi će biti završeni do kraja naredne godine.

“Tu je i generalni remont 20 kilometara pruge, na dionici pruge Lutovo-Bioče, sanacija 13 mostova i osam tuneia. Kreditor je Evropska investiciona banka (EIB), a vrijednost radova 61 milion EUR”, naveo je Bojanić.

Kada je u pitanju Održavanje željezničklh voznih sredstava, planirano je opremanje i modernizacija depoa i radionica za održavanje voznih sredstava.

Kreditor je EIB, a vrijednost je šest miliona EUR.

Kod Željezničkog prevoza planirana je nabavka tri elektromotorna voza, koja bi se koristila za potrebe lokalnog saobraćaja Željezničkog prevoza.

Kreditor je EBRD, a finansijska sredstva su u iznosu 14 miliona EUR.

“Takođe, u cilju izvršenja generalnih remonta postojećih vozova odobriće se dva miliona EUR, a kreditor je Eurofima, specijalizovana finansijska institucija za kreditiranje nabavke i popravke voznih sredstava”, objasnio je Bojanić.

Kada su u pitanju državni putevi, on je detaljno pobrojao započete planirane projekte.

“Bitno je istaći da opredijeljenje Minlstarstva ostaje nastavak realizacije projekta autoputa Bar-Boljare, prioritetno na potezu od Mateševa do Andrijevice i dalje prema granici sa Srbijom, za koji se očekuje da će se u drugoj polovini naredne godine stvoriti uslovi za opredijeljenje oko modaliteta realizacije, dok se istovremeno nastavljaju aktivnosti na pripremi projektne dokumentacije za obilaznicu oko Budva, kao dijela Plavog autoputa”, naveo je Bojanić.

U dijelu pomorskog saobraćaja kroz tematski projekat ALMONIT MTC planirana je izgradnja prve faze luke Virpazar.

U sektoru energetike, Bojanić je pobrojao najznačajnije projekte, između ostalih, ekološku rekonstrukciju Termoelektrane (TE) Pljevlja, projekat vjetroelektrana (VE) Gvozd u Nikšiću i Brajići u opštinama Budva i Bar, solarne elektrane (SE) Briska Gora i Velje Brdo, projekte Solari 3000+ i 500+, kao i nastavak na Solari 10.000+.

Bojanić je, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Danijela Živković, čija je odgovornost enormno partijsko zapošljavanje u preduzećima čiji rad kontroliše, kazao da nije srećan da raste broj zaposlenih u nekim kompanijama, a da prihodi opadaju ili stagniraju.

Živković je kazao da je, prema određenim informacijama, od aprila do danas samo u sektoru energetike i rudarstva zaposleno skoro 900 partijskih kadrova po raznim formama ugovora o radu i djelu.

Bojanić je, odgovarajući na pitanje koliko je od aprila do danas, u enegetskim kompanijama pojedinačno angažovano zaposlenih, kazao da je Berza električne energije po osnovu sporazuma o preuzimanju od drugog poslodavca angažovala jednog novog zaposlenog na neodređeno vrijeme.

“Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) je od aprila do danas angažovao po osnovu ugovora na određeno vrijeme osam zaposlenih, po osnovu ugovora na neodređeno vrijeme/preuzimanje 26, po osnovu ugovora o ustupanju na određeno vrijeme posredstvom agencije 152, a po ugovorima o djelu 156 lica, sa određenim rokom trajanja, kojima ugovor još traje”, rekao je Bojanić.

U tim ugovorima su, kako je dodao, i ugovori sa članovima komisija, koja su formirana kao ad hoc tijela, radi kontrole i ističu 31. decembra.

“Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) je od aprila do danas angažovao po osnovu ugovora na neodređeno vrijeme pet zaposlenih, po osnovu ugovora o ustupanju na određeno vrijeme posredstvom agencije četiri, a po osnovu ugovora o dijelu jednog izvršioca”, precizirao je Bojanić.

Prema njegovim riječima, Elektroprivreda (EPCG) je zbog kratkog roka za dostavljanje informacija imala obrađene podatke od aprila do kraja septembra, gdje je angažovano po osnovu ugovora o radu na određeno vrijeme 24 zaposlena, po osnovu ugovora o radu na neodređeno vrijeme 29 zaposlenih, po osnovu ugovora o ustupanju na određeno vrijeme posredstvom agencije 62 zaposlena, a broj trenutnih ugovora o djelu je 39.

“Rudnik uglja Pljevlja je od aprila do danas angažovao po osnovu ugovora o radu na određeno vrijeme 14 zaposlenih, po osnovu ugovora o radu na neodređeno vrijeme 41, zaposleni na neodređeno i određeno vrijeme koji su na osnovu sporazuma preuzeti na rad 53 lica, po osnovu ugovora o ustupanju na određeno vrijeme posredstvom agencije 201 zaposlenih i po osnovu ugovora o djelu 114 lica”, precizirao je Bojanić.

Montenegro bonus je od aprila do danas angažovao po osnovu ugovora o radu na određeno vrijeme jednog zaposlenog, po osnovu ugovora o radu na neodređeno vrijeme dva zaposlena, a po osnovu ugovora o djelu jednog zaposlenog.

“Crnogorski operator tržišta električne energije (COTEE) je od aprila do danas angažovao po osnovu ugovora o radu na neodređeno vrijeme jednog zaposlenog”, rekao je Bojanić.

On je kazao da je najviše angažovanih u CEDIS-u, EPCG i Rudniku uglja Pljevlja.

„Dobili smo informacije iz CEDIS-a da su imali ogroman broj autsorsing ugovora, odnosno da određeni koji su zaposleni u CEDIS-u obavljaju te aktivnosti. Oni su našli kalkulaciju da je bolje da zaposle te ljude i imaju ih kod sebe“, rekao je Bojanić.

On je kazao da su iz EPCG rekli da je pred njima veliki investicioni korak vezan za Solar i treba im radnika, dok su iz Rudnika uglja kazali da im je nedostajalo proizvodnih radnika, a da je administracija prepuna.

„Naše je da pokrenemo još veći nadzor poslovanja, a pokušavamo da uvedemo u neki red nadoknade menadžmenta i sponzorstva“, rekao je Bojanić.

Poslanica DPS-a, Jovanka Laličić, pitala je kada će početi radovi na izgradnji saobraćajnice od Jaza do Tivta.

Bojanić je odgovorio da je rekonstrukcija dionice aerodrom Tivat – Jaz, u dužini od 16 kilometara sa izgradnjom bulevara sa četiri saobraćajne trake, projekat čija je reaiizacija planirana kroz program rekonstrukcije magistralnih puteva u Crnoj Gori.

“Vrijednost radova je 35,2 miliona EUR bez PDV-a. Ugovor za stručni nadzor zaključen je sa italijanskom kompanijom JV IRD Engineering S.r.l. &PPG”, rekao je Bojanić.

On je kazao da je u toku procedura pripreme dokumentacije, neophodne za zakijučivanje ugovora sa izabranim izvođačem radova, a da je planirani početak radova prvi kvartal naredne godine.
“Planirani rok za završetak radova iznosi 730 kalendarskih dana od uvođenja izvođača u posao”, dodao je Bojanić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije