fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPKCG radi na afirmaciji arbitraže

PKCG radi na afirmaciji arbitraže

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Arbitraža kao alternativni način rješavanja sporova uspješna je priča u svijetu, zbog čega Privredna komora (PKCG) kontinuirano sprovodi aktivnosti koje je afirmišu i promovišu, saopštili su iz te instituije.

“Arbitraža, kao alternativni način rješavanja sporova, u Crnoj Gori dobija na značaju kroz rad Arbitražnog suda pri PKCG, koja zbog toga kontinuirano sprovodi aktivnosti koje imaju za cilj njenu afirmaciju i promociju”, kazali su predstavnici PKCG agenciji Mina-business.

Oni su dodali da je Arbitražni sud pri PKCG samostalna i nezavisna institucija pred kojom se rješavaju domaći privredni i sporovi sa međunarodnim elementom u skladu sa arbitražnim i drugim pravilima i postupcima o kojima se stranke sporazumiju.

Iz PKCG su objasnili da se sporovi koji proisteku iz poslovanja preduzeća mogu riješiti pred Arbitražnim sudom, a da se postupak zasniva na sporazumu stranaka i da ga karakterišu ekonomičnost, efektivnost, fleksibilnost, tajnost, međunarodno priznanje arbitražnih odluka i specijalizovano znanje arbitara.

“Arbitraža je tijelo nedržavnog karaktera sastavljeno od jedne ili više osoba o čijem su se izboru stranke sporazumjele. Stranke sporazumno povjeravaju arbitrima donošenje meritorne odluke u sporu, a Zakon o arbitraži tu odluku izjednačava sa pravosnažnom sudskom odlukom”, rekli su iz PKCG.

Oni su saopštili da je jedna od najvažnijih karakteristika arbitraže da stranke biraju arbitre, što znači da u svakom slučaju imaju važan i odlučujući uticaj na to ko su arbitri.

“To su sigurno osobe od njihovog povjerenja i izrazito specijalizovane za predmet spora koji je nastao. Prije nego što se upuste u spor, stranke biraju arbitre kojima daju ovlašćenja da spor riješi sa istim učinkom redovnih sudova“, kazali su iz PKCG.

Oni su dodali da crnogorski privrednici, kao i strana preduzeća, mogu izabrati arbitre sa liste arbitara ostalih arbitražnih institucija iz okruženja i Evrope. Lista arbitara Arbitražnog suda pri PKCG može pomoći privrednicima da lakše odaberu eksperta koji će arbitrirati u njihovom sporu.

“Tu svakako treba napomenuti da u postupcima može postupati i arbitar koji se ne nalazi na listi arbitara. Dakle, strankama se omogućuje sloboda i pravo izbora prilikom odabira arbitra koji će postupati u njihovom sporu”, rekli su iz PKCG.

Stranke, kako je objašnjeno, mogu odrediti koje će se materijalno pravo primijeniti u njihovom sporu, jer je i to jedan od razloga upućivanja na arbitražu umjesto na državni sud.

“Stranke mogu odlučivati i o tome koje će se procesno pravo upotrijebiti u arbitražnom postupku. To znači da su i u tome autonomne, jer je i postupak jedan od razloga za odlučivanje stranaka za arbitražu. To mogu biti određeni pravilnici koji su važeći u postupcima pred određenim arbitražama”, saopštili su iz PKCG.

Privrednici koje ugovore nadležnost Arbitražnost suda pri PKCG prihvataju njegova arbitražna pravila, koja se zasnivaju na arbitražnim pravilima Komisije UN za međunarodno trgovinsko pravo (UNCITRAL), koja su revidirana 2010. godine.

„To korisniku omogućava da koristi prednosti univerzalno prihvaćenog skupa arbitražnih pravila, uz efikasnosti koje pruža institucionalna arbitraža. Činjenica da je 90 država u većoj ili manjoj mjeri svoje arbitražne sisteme uskladilo sa tim pravilima daje kredibilitet Crnoj Gori i jača je kao područje na kojem se sporovi rješavaju u skladu sa najvišim međunarodno prihvaćenim standardima”, naveli su iz PKCG.

Oni su dodali da stranke mogu ugovoriti da se na postupak pred Arbitražnim sudom pored arbitražnih pravila mogu primijeniti i pravila UNCITRAL-a.

Iz PKCG su rekli da je brzina postupanja jedan od najvažnijih razloga zbog kojih je arbitraža, suprotno parničnom postupku, postala idealno mjesto za brzo rješenje sporova.

“U njoj nema puno formalnosti, a odluka se može donijeti i bez održavanja glavne rasprave. Arbitražni tribunal donosi odluku u roku od šest mjeseci od predaje predmeta, a taj rok se može produžiti iz opravdanih razloga”, objasnili su iz PKCG.

Oni su naveli da vođenje postupka pred Arbitražnim sudom predstavlja pogodan način rješavanja privrednih sporova i zbog činjenice jednostepenosti postupka. Naime, tribunal arbitara ili arbitar pojedinac donosi konačnu odluku kojom odlučuje o zahtjevima stranke i protiv te odluke nije dozvoljena žalba.

“Dakle, time se garantuje neodugovlačenje postupka i neizlaganje stranaka nepotrebnim sudskim troškovima. Stranke se i odlučuju za arbitražu da bi što prije okončale spor, u pravilu prihvatajući prvostepenu arbitražnu odluku”, saopštili su iz PKCG.

Značajna prednost ugovaranja rješavanja sporova arbitražom je i održavanje dobrih poslovnih odnosa strana u sporu.

“Nema arbitraže ako se o tome nijesu sporazumjele obje stranke u sporu. Taj sporazum mora biti pisan. Stranke koje žele da rješavaju spor pred Arbitražnim sudom obavezne su da u ugovor uključe preporučenu arbitražnu klauzulu ili da zaključe poseban ugovor”, naveli su iz PKCG.

Uključivanjem arbitražne klauzule u ugovor ili zaključivanjem posebnog, stranke se dogovaraju da će spor rješavati u postupku pred Arbitražnim sudom i tako obezbijediti brzo, efikasno i stručno rješenje spora.

“Stranke treba precizno da definišu arbitražnu klauzulu. Važno je da arbitražna klauzula bude definisana tako da iz nje jasno i nedvosmisleno proizilazi dogovor stranaka da se eventualni spor konačno rješava pred arbitražom i da će se predati na rješavanje Arbitražnom sudu”, kazali su iz PKCG.

Arbitražna odluka donijeta u Crnoj Gori može se prinudno izvršiti u njoj i gotovo svim zemljama svijeta, zahvaljujući činjenici da je Crna Gora potpisnica Njujorške konvencije o priznanju i izvršenju stranih arbitražnih odluka.

“Postupak pred Arbitražnim sudom pri PKCG karakteriše i tajnost postupka, jer je pitanje poslovne tajne vrlo bitno u privrednim sporovima. Naime, polazi se od pretpostavke kako bi javnost u arbitražnom postupku mogla ugroziti poslovni i svaki drugi ugled stranaka koje se spore u arbitražnom postupku”, zaključili su iz PKCG.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...