fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPitanju socijalne pravde se ne posvećuje potrebna pažnja

Pitanju socijalne pravde se ne posvećuje potrebna pažnja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora i ove godine dočekuje Svjetski dan socijalne pravde sa istim problemima, jer se u atmosferi svakodnevih afera koje izbijaju tom važnom pitanju ne može posvetiti potrebna pažnja, smatra potpredsjednik Socijalističke narodne partije (SNP), Dragan Ivanović.

On je rekao da je evidentno da aktuelna crnogorska vlast ništa nije uradila na ovom planu.

“Suština programskih zalaganja SNP-a je ostvarenje punog ustavnog principa socijalne pravde. Zato smatramo da bogate i prosperitetne Crne Gore ne može biti bez ostvarenja ovog principa”, naveo je Ivanović u saopštenju.

On je ocijenio da su socijalno odgovorna država, privrednici i pojedinci cilj njihovog političkog angažmana i uslov stabilnosti društva, održivog razvoja države, po mjeri čovjeka.

“Zalažemo se da isključivo ekonomska moć pojedinca ne može da terminiše njegov kvalitet života. To naročito važi za mogućnost kvalitetne zdravstvene zaštite, obrazovanja i ostvarivanje usluga državnih institucija i javnih servisa”, rekao je Ivanović.

On je kazao da se SNP zalaže za ekonomski jaku srednju klasu koje, nažalost, nema, jer bi se tako smanjio ekonomski jaz između najbogatijih i najsiromašnijih građana društva.

“Svaki dan je sve više onih koji nijesu u stanju da izmiruju obaveze plaćanja poreza, utrošene struje, vode i svih drugih komunalnih obaveza. Vlada ne čini ništa da bi se stanje popravilo. Tako, na zahtjev sindikata i opozicije ne povećava zagarantovane plate koje su najniže u regionu, a na zahtjev penzionera, opozicije i nevladinih organizacija najniže penzije, uz obrazloženje da nema para”, naveo je Ivanović.

Prema njegovim riječima, uporedo sa tim zahtjevima Vlada poskupljuje struju, vodu i sve druge dažbine.

On je pitao gdje je tu socijalna pravda.

“Vlada bi trebalo pod hitno da preduzme konkretne mjere u cilju zaštite svojih građana. Pravo je čudo da oni ne vide, a prije bi se moglo reći da neće da vide, u kakvo su stanje doveli veliki broj naših građana. Za sve ovo vrijeme oni troše ogromni novac i zadužuju Crnu Goru”, smatra Ivanović.

On je ocijenio da je problem u neadekvatnoj raspodjeli bogatstva.

“Zato krivimo aktuelnu vlast da je direktno odgovorna za osiromašenje ogromnog broja građana”, dodao je Ivanović.

Najčitanije