fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPetričeviću i Jokiću produžen pritvor

Petričeviću i Jokiću produžen pritvor

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ovlašćenom zastupniku kompanija A Cop, A Cop MNE i PS gradnja, Bojanu Petričeviću i vlasniku Viner co-a, Saši Jokiću produžen je još dva mjeseca pritvor, zbog sumnje da su kao organizatori 14-očlane grupe oštetili budžet oko pet miliona EUR.

Odbrana Petričevića i Jokića uložila je žalbu na to rješenje, ali ju je vanraspravno vijeće Višeg suda odbacilo kao neosnovanu, piše Pobjeda.

Petričević i Jokić su uhapšeni 30. jula u nastavku akcije Klap sa još sedam osoba među kojima su bila i četiri inspektora. Svi osumnjičeni u tom predmetu, osim Jokića i Petričevića, nakon saslušanja su pušteni da se brane sa slobode.

Petričeviću je već jednom hapšen u akciji Klap, početkom maja, kada je Specijalno tužilaštvo podnijelo krivične prijave protiv 22 osobe zbog sumnje da su finansijskim malverzacijama državnu kasu oštetile za pet miliona EUR.

Tada se na spisku za hapšenje našao i Dejan Lakić, ali mu lisice na ruke nijesu stavljene jer je bio nedostupan crnogorskim istražnim organima. Nakon raspisivanja potjernice, Lakić je 21. avgusta uhapšen u svom stanu u Beogradu i tamošnje vlasti odredile su mu ekstradicioni pritvor.

Od početka pokretanja istrage Lakić se u više navrata obraćao nekim medijima tvrdeći da nema veze sa optužbama za koje ga terete. Naveo je i da posjeduje dokumenta koja predstavljaju nepobitan dokaz o umiješanosti osoba iz Poreske uprave koje su „primale fiktivne fakture kojima se priznaje povrat PDV-a za nepostojeće poslove“.

Krajem jula istraga je proširena na nove osobe, nakon što je tužilaštvo analiziralo dokumentaciju prikupljenu od Poreske uprave, banaka i preduzeća.

Iz tužilaštva su kazali da postoji osnovana sumnja da su 14 osoba i devet kompanija izvršili krivična djela stvaranja i članstva u kriminalnoj organizaciji, prevare u službi i pomaganjem, utaje poreza i doprinosa i pranje novca.

Istražitelji sumnjaju da je ta kriminalna organizacija, u koju je uključen veliki broj osoba i kompanija, djelovala u Crnoj Gori od 2011. do kraja prošle godine.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...