fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPerunović: Odgovorno ćemo pristupiti realizaciji svih obaveza

Perunović: Odgovorno ćemo pristupiti realizaciji svih obaveza

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ocjene i preporuke iz ovogodišnjeg Izvještaja Evropske komisije (EK) su komplementarne analizama stanja i, uz Mapu puta, poslužiće kao putokaz za efikasnije ispunjavanje obaveza iz poglavlja 15 – Energetika, saopštio je šef Radne grupe, Marko Perunović.

„Uvjeren sam da će nadležne institucije odgovorno pristupiti planiranju i realizaciji svih obaveza, kako bi sljedeći izvještaj EK konstatovao napredak u poglavlju 15 – Energetika“, kazao je Perunovič, koji je i državni sekretar za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu kapitalnih investicija.

On je, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, rekao da je ovogodišnji izvještaj konstatovao ograničen napredak u poglavlju, te da će posebna pažnja u narednom periodu biti usmjerena na realizaciju dobijenih preporuka, kroz sprovođenje Mape puta za poglavlje Energetika, čija finalizacija je planirana do kraja mjeseca.

Perunović je upoznao prisutne da je 15. novembra objavljen godišnji izvještaj Sekretarijata Energetske zajednice, po kom je Crna Gora, iako je zabilježila pad od četiri poena, zbog neusaglašenosti termoelektrane na ugalj Pljevlja sa standardima za zagađivanje i nedostatak sekundarne regulative za aukcije za energiju iz obnovljivih izvora, i dalje najnaprednija na skali sa 65 odsto.

Kako je kazao, taj izvještaj ističe da je napredak Crne Gore na polju energije iz obnovljivih izvora relativno visok, a implementacija propisa u sektoru energetske efikasnosti je gotovo završena.

Imajući u vidu pripremu revidiranog Programa pristupanja Crne Gore EU, članovi Radne grupe su dogovorili dinamiku rada na ocjeni novog paketa celeksa dobijenih od EK, kao i drugih obaveza iz pregovaračkog procesa iz domena poglavlja 15.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije