fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPenzioneri KAP-a sjutra ispred Skupštine

Penzioneri KAP-a sjutra ispred Skupštine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Penzioneri Kombinata aluminijuma (KAP) okupiće se sjutra ispred zgrade Vlade, u cilju isplate njihovih otpremnina i novca iz stambenog fonda.

Predstavnik penzionera KAP-a, Nikola Raković, rekao je da će skup biti organizovan ispred zgrade Skupštine od deset do 11 sati, uz poštovanje preporuka u vezi sa pandemijom koronavirusa, odnosno nošenjem maske i distancom od dva metra.

On je kazao da nekadašnji radnici traže amandmanom da se 5,45 miliona EUR otpremnina za 420 penzionera, usvojenih zakonom o budžetu iz 2016. godine usvoji ovogodišnjim budžetom i da se odredi tačan datum isplate.

“Tražimo naše pare, koje nam pripadaju. Ne tražimo milostinju koja se proizvoljno određuje, a usvajanje i isplata zavise od dobre volje u Skupštini”, nsveo je Raković.

Radnički zbor je odlučio da se okupljanja održavaju ispred Skupštine u dnevnom trajanju zasijedanja parlamenta o Predlogu zakona o budžetu, sve do njegovog usvajanja.

“Očekujemo naizmjenično prisustvo svih penzionera”, dodao je Raković.

On je podsjetio da je Vrhovni sud 1. jula odbacio njihovu reviziju kao „nedozvoljenu“, na šta će advokat podnijeti žalbu. Odlukom Vrhovnog suda potvrđene su, kako je dodao, odluke Osnovnog i Višeg, kojima su odbijene tužbe penzionera KAP-a kojima je tražena isplata pripadajućih otpremnina.

Raković je rekao da su odluke Osnovnog, Višeg i Vrhovnog suda donijete na osnovu odluke Ustavnog, koji je lex specialis zakon za otpremnine proglasio diskriminatorskim.

Bivši radnici KAP-a, njih 420, koji su u drugoj polovini 2013. godine bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu otpremnina, od kada se redovno okupljaju u znak protesta. Radi se o otpremninama u iznosu od 5,45 miliona EUR.

Najčitanije