fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPenzioneri KAP-a nemaju pravo na otpremnine

Penzioneri KAP-a nemaju pravo na otpremnine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sudija Milena Brajović je, u novoj presudi po tužbi 305 penzionera Kombinata aluminijuma (KAP) protiv države zbog neisplaćenih otpremnina, utvrdila da je tužbeni zahtjev neosnovan, jer je Ustavni sud u martu ukinuo Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima tog preduzeća.

Advokat Savo Šofranac najavio je novu žalbu Višem sudu, piše Pobjeda.

Brajović je, prvom presudom, usvojila tužbeni zahtjev 305 penzionera, ali je Viši sud ukinuo tu odluku i predmet vratio na ponovno suđenje, s obzirom na to da je prvostepeni sud osnovanost tužbenog zahtjeva cijenio upravo primjenom odredbi zakona koji je oglašen neustavnim i ukinut.

U prvoj presudi sutkinja Brajović je ocijenila da je sporni zakon bio odraz javnog interesa.

Ustavni sud tvrdi da je diskriminatorski, jer su radnici KAP-a dovedeni u privilegovan položaj u odnosu na ostale radnike koji su ispunili uslove za starosnu penziju.

Ukinutim zakonom bilo je predviđeno da se isplati 5,4 miliona EUR za 414 penzionera KAP-a.

Zakon je donijela ad hoc formirana većina u parlamentu, koju su činile opozicione stranke i Socijaldemokratska partija (SDP) prije tri godine.

Ovih dana bi trebalo da bude poznata i druga presuda za postupak koji se kod sudije Dragana Babovića vodi po istom osnovu po tužbi 78 penzionera.

Prvostepeno je i njima bio usvojen tužbeni zahtjev, ali je postupak vraćen na početak, nakon što je Viši sud ukinuo presudu.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

 

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu