fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPejović zabranio Abazoviću ulaz u KAP

Pejović zabranio Abazoviću ulaz u KAP

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izvršni direktor kompanije Uniprom, Veselin Pejović, zabranio je trajno vicepremjeru Dritanu Abazoviću ulazak u pogone i sve fabrike Kombinata aluminijuma (KAP).

„Kako nam je kraj poslovne godine, a gasimo proizvodnju, imamo puno problema koje sami rješavamo, kako sa partnerima tako i zaposlenim radnicima i tehnološko-proizvodnim linijama koje se zaustavljaju posle 50 godina. Prekinuću na neko vrijeme komunikaciju sa Vama uz saopštenje odluke koju sam donio, a to je da Vam se trajno zabranjuje ulazak u pogone i sve fabrike ovog privrednog društva dok ono postoji“, naveo je Pejović u reagovanju na izjave Abazovića.

Pejović je dodao da od Abazovića očekuje da saopšti i rezultate pretraga koje obavljaju državni organi.

“Na to ste ih Vi podstakli i neprekidno ih huškate u nadi da će pronaći manjkavosti u poslovanju koje bi opravdale neistine, insinuacije, nedorečenosti i loše namjere sa Vaše strane“, kazao je Pejović.

On smatra da je u pitanju nazapamćeni pritisak na jednog privrednika, koji nije zabilježen u istoriji zemlje koja pretenduje da bude demokratska.

Pejović je poručio i da će svoja moralna i svaka druga prava potražiti u međunarodnom sistemu pravne zaštite.

Abazović je ranije kazao da je Pejović prećutao sa kim je otvarao firme, kao i da je crnogorska javnost konačno upoznata sa tim da je vlasnik Uniproma otvarao, pa brzo zatvarao kompanije u Londonu koje se tijesno vezuju za poslovanje sa KAP-om.

Pejović je naveo da je za 40 godina rada sa Unipromom ostvario direktne efekte za budžet preko deset milijardi.

„U čitavom poslovanju praćen sam od poslovnih banaka sa besprekornim porijeklom kapitala. Nikada dužan porez, nikada nikom zarada nije isplaćena osim preko računa i plaćenim svim doprinosima. A šta ste Vi uradili otkako ste došli na poziciju na kojoj ste danas? Kada ste tako velika moralna gromada, spremna da i stanovnike Velike Britanije stavljate na metu osude, molim Vas da budete pošteni i da date odgovore građanima na određena pitanja“, naveo je Pejović.

On je Abazovića pitao kada će da prestane da urušava poslovni ambijent u Crnoj Gori i da nanosi štetu Unipromu.

„Kada ćete saopštiti ko Vam je nudio 21 milion EUR i kako Vam je prišao taj ponuđač smatrajući da za tu cijenu može promijeniti Vaš politički stav, preko koje destinacije? O čemu ste razgovarali sa jednim poslovnim čovjekom, značajnim investitorom u Crnoj Gori, koju je napustio nakon vašeg dolaska na funkciju, za vrijeme Vašeg boravka u Dubaiju i na upriličenom sastanku unaprijed dogovorenom a održanom u poznatom restoranu tog grada“, pitao je Pejović.

On je rekao da su Abazovićevi uporni nasrtaji na Uniprom i želja da mu nanese štetu pred domaćom i stranom javnošću, eskalirali pitanjem zašto je otvarao firme u Velikoj Britaniji i pominjanjem ozbiljnog poslovnog čovjeka i stanovnika evropske zemlje.

„Time ste grubo povrijedili moralna prava pomenutog čovjeka“, rekao je Pejović.

Pejović je objasnio da se Unipromova proizvodnja aluminijuma kotira na berzi i da sarađuje sa više od 30 stranih kompanija na komercijalnoj osnovi.

„Kako je vrijeme posebne međunarodne pažnje-kontrole za sve finasijske i robne transfere izuzetno važno, a berza ne trpi odlaganje u odlučivanju ponuda-tražnja, odlučili smo da poslujemo preko pravnog i fiskalnog sistema Velike Britanije“, saopštio je Pejović.

Prema njegovim riječima, zainteresovani partner za saradnju podrazumijeva i visok nivo poslovnog kredibiliteta.

Kako privredno društvo iz Crne Gore nema instrumente kojima može provjeriti o kakvom se partneru radi, najsigurnija zaštita je da se transferi odvijaju preko Velike Britanije.

„Naime, ako bi firma sa neke daleke destinacije, iz nepouzdanog i neuređenog poslovnog ambijenta, iskazala zainteresovanost za poslovanje, uslov Uniproma je da se kompletna transakcija obavlja preko Velike Britanije, zbog čega uvijek imamo i registrovanu firmu sa kojom partner može da uđe u poslovni odnos i preko takve „zajedničke“ firme izvrši plaćanje i preuzimanje robe ili primi uplatu i isporuči robu“, objasnio je Pejović.

Ukoliko, kako je kazao, novoregistrovane firme ne bi imale prometa za godinu, one se automatski gase bez materijalno pravnih posljedica.

„Sve ovo je Vama dobro poznato, a u svakom slučaju, zbog funkcije na kojoj se nalazite i aparata kojim upravljate, jednostavno je za provjeriti, što Vi ne radite, ali vrlo vješto želite da kreirate sumnje u javnosti i ostavite Uniprom pod hipotekom da je kompanija koja se bavi sumnjivim poslovima i transakcijama“, rekao je Pejović.

On je, govoreći o Milanu Sekaniću, naveo da se radi o poslovnom čovjeku sa prostora bivše Jugoslavije koji 40 godina posluje sa svojom firmom u trgovini metalima, a sa sjedištem u Londonu.

„Nakon ulaska u KAP, komercijala KAP-a ga je preporučila kao jednog od najtačnijih u poslovanju sa KAP-om, tako smo se i upoznali i nastavili izuzetnu saradnju. Ugrožavati moralna prava ovog čovjeka, koji ima tako dugogodišnju karijeru, jednako je sramno, kao i čitava ova hajka koju vodite“, zaključio je Pejović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije