fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPejović: Uprkos zatvaranju radnici će dobiti po 450 EUR u narednih šest...

Pejović: Uprkos zatvaranju radnici će dobiti po 450 EUR u narednih šest mjeseci

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Radnici Kombinata aluminijuma (KAP) će u narednih šest mjeseci, bez obzira na gašenje, dobijati plate od 450 EUR, kako bi period traženja novog posla mogli lakše da podnesu, saopštio je vlasnik Uniproma, Veselin Pejović.

On se danas, zajedno sa izvršnim direktorom Nebojšom Dožićem, obratio radnicima u prostorijama KAP-a i kazao da je htio da zajedno sa zaposlenima zajednički radi na razvoju KAP-a.

„Nažalost, danas sam ovdje da bi se bavili drugom problematikom. Nažalost, zbog svega što se dešava nijesmo u mogućnosti da nastavimo primarnu proizvodnju aluminijuma. Vi ćete narednih šest mjeseci dobijati po 450 EUR platu kako ne bi u potpunosti ostali bez primanja“, rekao je Pejović.

On se zahvalio na zajedničkom radu i stručnom angažovanju, i dodao da nije pogriješio što nije mijenjao menadžment koji je zatekao.

„Takođe, posebna zahvalnost ide direktoru Dožiću i njegovim prvim saradnicima. U KAP sam došao 2014. godine. Sami znate da sam ga kupio u stečaju i to na drugom javnom oglasu koji je svima bio dostupan. Niko se drugi nije prijavio, jer niko nije vidio perspektivu fabrike. Kako se metalima bavim čitav život, ja sam vjerovao da KAP može da radi, a posbno sa stručnim i radnim kadrom“, naveo je Pejović.

On je kazao da se trudio da redovno izmiruje zarade i da izdrži proizvodnju kada je ona bila nepovoljna zbog stanja na berzi.

„Mi smo naše ispunili i ja sam vam zahvalan za ovo vrijeme i uloženi veliki trud da KAP ponovo postane ono što je i bio, a to je najveći industrijski subjekat u Crnoj Gori“, rekao je Pejović.

Prema njegovim riječima, dobro je poznato sve što se dešavalo u vezi obnove ugovora za isporuku električne energije.

„Takođe, laži i klevete na moj račun da želim preko građana da steknem profit od 100 miliona EUR. Laži i neistine da će zaposliti sve otpuštene radnike, kao i spremnost da preuzmu fabriku. Fabrika im je ponuđena i to besplatno, što nijesu prihvatili. Nijesu se javili ni da pitaju za sudbinu radnika, radnih mjesta i njihove egzistencije. Na mene prevaliti cijenu električne energije, a poskupiti je građanima – na to apsolutno nijesam htio da pristanem“, poručio je Pejović.

On je kazao da danas, nakon 50 godina, KAP prestaje sa radom.

„Ako se stabilizuje tržište za nastavak njegovog rada, računam na vas sve ovdje prisutne. Zato ću vam narednih šest mjeseci isplaćivati po 450 EUR mjesečno. Dožić kao vaš poslodavac i dalje ostaje prvi čovjek ove kuće, pa će vas o svemu blagovremeno obavještavati radi vaše orjentacije i eventualne mogućnosti da nađete drugi radni angažman“, saopštio je Pejović.

On je dodao da više od toga nije moglo.

„Još jedanput hvala svima. Znam da nemate razloga da se radujete predstojećim praznicima, ali ću poželjeti vama i vašim porodicama kao što bih i svojoj, puno zdravlja“, naveo je Pejović.

Izvršni direktor Nebojša Dožić osvrnuo se na aktuelna dešavanja i izazove s kojima se susrijeće kompanija, ali i podsjetio radnike na prethodne događaje koji su uslovili gašenje primarne proizvodnje aluminijuma.

On je objasnio da je nemoguće podnijeti gubitke koji bi bili uslovljeni ponudom koju je dala EPCG, a koja podrazumijeva ogromnu cijenu struju, najveću koju jedna fabrika aluminijuma plaća na svijetu.

Takođe, on je podsjetio da je poslat dopis Elektroprivrede (EPCG) uz pitanje zašto je jedino KAP izuzet iz kategorije najznačajnijih potrošača.

Dožić je dodao i da je važno da se uradi plansko gašenje ćelija, jer jedino na taj način možda nekad može ponovo da se podigne elektroliza.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije