fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPejović: Nijedan euro poreza nijesam dužan Crnoj Gori

Pejović: Nijedan euro poreza nijesam dužan Crnoj Gori

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlasnik kompanije Uniprom, Veselin Pejović saopštio je da nije dužan Crnoj Gori nijedan euro poreza i dodao da je poslovao sa izraelsko-američkim državljaninom Michael Greenfieldom i njegovom kompanijom EGFE Mađarska, na isti način kao i sa mnogim drugima.

On je u odgovoru vicepremijeru Dritanu Abazoviću kazao da to radi posljednji put, jer je ponašanje jednog funkcionera odlutalo od elementarne odgovornosti koju mora da ima u javnom prostoru.

Abazović je pitao Pejovića da li je sarađivao sa Greenfieldom, protiv kojeg se, kako je kazao, vode istrage za pranje 150 miliona EUR.

„I opet građani ostadoše bez odgovora na pitanja na koja bi svaki nosilac javne funkcije morao da odgovori, ali zato nema prepreke da opet optužbama, paušalnim ocjenama, pretpostavkama, insinuacijama radi sve da ugrozi Uniprom, vlasnika i zaposlene u njegovoj kompaniji. U ozbiljnoj evropskoj zemlji, ostavka bi bila minimum kojom bi morali da sačuvate imidž ovoj zemlji“, naveo je Pejović.

On je kazao da je jasno da se pravi snažan politički pritisak ne bi li Abazović u međunarodnoj javnosti opravdao svoju „veliku“ borbu za pravdu koju svojim ponašanjem i sam demantuje, jer konstantno donosi sud i presuđuje političkim neistomišljenicima, bez procesa i bez dokaza.

„On je i nadležni organ pravde i nadležni sudija, jer njemu treba žrtva, a ne neko ko će zapošljavati, stvarati i doprinositi boljem ekonomskom razvoju. Treba mu žrtva, jer jedino na njoj može da gradi karijeru“, kazao je Pejović.

On je naveo da je tačno da su poslovali sa Greenfieldom i njegovom kompanijom EGFE Mađarska, na isti način kao i sa mnogim drugima.

“I njemu je bio uslov kao ostalima da novac koji uplaćuje prema Unipromu mora ići iz sistema evropskih banaka, što je uvijek bio slučaj i to preko njegove poslovne banke OTP iz Mađarske“, rekao je Pejović.

On je naveo da to što je Abazoviću interesantan njegov susret sa Lior Daganom, predstavnikom Izraelskih sudova koji treba da obezbijedi povraćaj novca „prevarenih izraelskih građana“, kada dođe u njegovu kompaniju, govori da je veoma loše i površno informisan.

„Ništa novo. Dagan je bio dva puta na sastanku u Unipromu ove godine 9. jula i 25. septembra, oba upriličena na njegov predlog i u prisustvu njegovih saradnika, o čemu su sastavljeni i pismeni protokoli. Iako posvećen fabrikovanju afera i obavještajnom radu, izgleda da je Dritanu dosta toga promaklo. Za uspješnost u nekom poslu nijesu dovoljne ljubav i po koja karakterna osobina, mora se nešto i znati“, kazao je Pejović.

On je, govoreći o imovini Uniprom White Bauxite, a kako Abazović naglašava „ima toga još“, kazao da su svu imovinu i ukupnu površinu zemljišta kupovali od građana počevši još od 2017. godine, a radi realizacije navedene aktivnosti krenulo se sa investicijom u rješavanje imovinskih odnosa na tom lokalitetu, pa je za ove potrebe otkupljeno zemljište od građana u površini od 844,92 hiljade kvadrata.

“Na tom lokalitetu rađena su osnovna geološka istraživanja, probili smo pet kilometara puteva da bi mogli da radimo osnovna geološka istrživanja sa namjerom da tražimo koncesiju za bijeli boksit i tehničko građevinski kamen. Izašao je javni oglas za dodjelu koncesije 20. januara prošle godine i bio je dostupan svima, a bili smo jedini kandidati za dodjelu koncesija na tom ležištu“, rekao je Pejović.

On je naveo da, kada su dobili koncesiju, ušli su u izvođenje detaljnih geoloških istraživanja koje je radio JU Geološki zavod Podgorica.

„Nakon toga, uradili smo projekat priključka na saobraćajnicu, dalekovod za napajanje električnom energijom, projekat pripreme tehnološko građevinskog kamena i postavili kompletno postrojenje za pripremu tehničko-građevinskog kamena u skladu sa odobrenom dokumentacijom od države Crne Gore. U sve se ovo može uvjeriti bilo koja komisija na terenu, o čemu postoje zapisnici od inspekcijskih službi koji svjedoče da se sve radi po propisima i zakonu“, kazao je Pejović.

On je, govoreći o prijetnjama „američkim visokim službenikom iz pravnog i bezbjedonosnog sektora“ koji će uskoro doći, kazao da je siguran da Abazović na njega nema nikakav uticaj ukoliko ga je ikada ranije sreo ili upoznao.

„Zbog toga što mi prijetite na ovakav način, sa intezitetom vaših odnosa i stepenom ovlašćenja koja vam je eventualno prenio ispred američke administracije vjerujem da su najbolje upoznati u američkoj ambasadi pa ćemo se istima danas i obratiti, kako bi shvatili na koji način ste vi nosilac ovakvih teza, a i kako bi osigurali da se vaše druženje s pomenutim isprati na validan način“, dodao je Pejović.

On je naveo da je tačno da je sarađivao sa osobom koju spominje Abazović, ali preko evropske OTP banke i svaki transfer je provjeren od Centralne banke, Agencije za pranje novca i poslovne banke da bi na kraju mogao da raspolaže sa njim i da je za iznos od 15,39 miliona EUR koji je uplatio dobio srazmjernu imovinu po sopstvenom opredjeljenju.

„Od ovih sredstava finansirana je izgradnja i jednog i drugog rudnika“, dodao je Pejović.

On je objasnio da je za svoj uloženi novac Michale Grenfield i njegova firma EGFE iz Mađarske, koja je finasirala pozajmicama ova dva projekta, dobila u julu vlasništvo u svom posjedu Uniprom White Bauxite 100 odsto. Uniprom Bentonit ostaje u vlasništvu Uniprom-a 100 odsto.

„Pored rudnika Uniprom White Buxite tačno je da imam rudnik na Pastrovačkoj gori – Uniprom Bentonit sa urednom dokumentacijom i dobijenom koncesijom za eksploataciju koja još nije počela, a imaće značajne efekte za ekonomiju Crne Gore. Za to koncesiono područje urađen je projekat detaljnih geoloških ispitivanja i završeno istražno bušenje po istom, urađena je studija fizičko-hemijskih i mineroloških ispitivanja na Institutu za ispitivanje mineralnih sirovna u Beogradu, u kojoj je navedeno da bentoniti predstavljaju vrijednu sirovinu od koje se mogu dobiti komercijalni proizvodi za primjenu u različitim industrijama“, naveo je Pejović.

On je kazao da je sada očigledno zašto je Abazović odabrao bezbjedonosni resor i po prirodi stvari tajne poslove, zbog njegove sklonosti da se bavi nečim što se u Crnoj Gori uvijek preziralo, a ova prijetnja američkim savjetnikom za organizovani kriminal govori i o njegovim međunarodnim ambicijama u toj disciplini.

„Na kraju, kad već insistirate na poštenju i odgovorima, ja sam poslednje odgovore dao, a vi kao odgovoran nosialc javne riječi, kakvim se predstavljate i u odnosu na vašu obavezu prema građaninma ove zemlje, odgovorite javnosti kada ćete prestati da urušavate poslovni ambijent u Crnoj Gori i kada ćete prestati da nanosite štetu ovoj firmi i zaposlenima u njoj“, pitao je Pejović.

On je pitao Abazovića i kada će saopštiti ko mu je nudio 21 milion EUR i kako mu je prišao taj ponuđac smatrajući da za tu cijenu može promijeniti njegov politički stav, preko koje destinacije.

„O čemu ste razgovarali sa jednim poslovnim čovjekom, značajnim investitorom u Crnoj Gori koju je napustio nakon vašeg dolaska na funkciju, a za vrijeme Vašeg boravka u Dubaiju i na upriličenom sastanku unaprijed dogovorenom a održanom u poznatom restoranu tog grada“, pitao je Pejović.

On je kazao da je dostavio odgovore, ne zbog Abazovića nego radi javnosti Crne Gore što ni u kojem slučaju ni pored Abazovićevih prijetnji ne može uticati na odluku da mu ne dozvoljavaju pristup u objekte i na imovinu Uniproma.

„A vi sve što možete da preduzmete da nam nanesete štetu slobodno preduzmite, ali bez najave u nekoj dalekoj budućnosti. Počnite odmah da bi se i po toj aktivnosti pokazala vaša nekompetentnost i nesposobnost, osim za denunciranje i podmetanje onima koji su 40 godina uspješni u biznisu. Vaš funkcionalni autoritet je već istrošen, a personalni niste nikad ni imali“, zaključio je Pejović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...