fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPejaković: Ne očekujem povećanje kamatnih stopa

Pejaković: Ne očekujem povećanje kamatnih stopa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Aktuelne kamatne stope su kvalitetne u odnosu na ambijent u kojem se funkcioniše, ocijenio je generalni sekretar Udruženja banaka, Bratislav Pejaković i dodao da ne očekuje njihovo povećanje u narednom periodu.

On je u emisiji Link na Radiju Crne Gore kazao da je prosječna kamatna stopa šest odsto na godišnjem nivou, dok je inflacija 15 odsto.

“Logično je da imamo kvalitetne kamatne stope u odnosu na ambijent u kojem se funkcioniše”, rekao je Pejaković.

On je na pitanje o uticaju inflacije na varijabilne kamate, odgovorio da je upitan intenzitet inflacije, prenosi portal RTCG.

“Ukoliko se svi elementi sklope, možemo očekivati pad inflacije, a tim i pad kamatne stope”, dodao je Pejaković.

On je objasnio da u ekonomskim sistemima širom svijeta postoje ciklusi – usponi i padovi.

“Pokreću se razni sistemi, upumpavanje milijardi u sisteme. Kada imate problem u sistemu, spuštaju se kamatne stope, a kada imate inflaciju, one se podižu. Kada su monetarne vlasti taman krenule u smirivanje inflacije nakon svjetske ekonomske krize, zadesila nas je pandemija, i opet je bila potreba da se upumpavaju sredstva u sisteme, da bi se prošao taj lokdaun”, rekao je Pejaković.

Nakon pandemije, kako je dodao, desio se rat u Ukrajini.

Prema njegovim riječima, rast energenata, cijena osnovnih životnih namirnica i situacija u Ukrajini izazvali su nezapamćenu inflaciju u Evropi.

Centralna banka (CBCG) preporučila je nedavno bankama da dostave predlog mjera za klijente za varijabilnim kamatama. Pejaković je naveo da je kod svakog klijenta drugačija situacija, te da su banke počele razgovore sa njima.

“Banke su najuređeniji dio privrednog sistema u Crnoj Gori. Na početku je bilo 30 odsto kredita sa varijabilnim kamatama, a sada 26 odsto”, precizirao je Pejaković.

On je naveo da je kod firmi najviše kredita za refinansiranje i likvidnost, a kod stanovništva stambenih.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije