fbpx
NaslovnicaMINA BusinessParcijalno se interpretira rast kamatne stope

Parcijalno se interpretira rast kamatne stope

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Interpretacija rasta kamatne stope na crnogorske obveznice, koja je aktuelna ovih dana, često se radi parcijalno, saopštio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, ocjenjujući interesantnim da predlaganje novog mandatara još nije imalo pozitivnih uticaja na kamatnu stopu.

On je na svom Twitter prolifu objavio grafik koji pokazuje dosadašnje kretanje kamatne stope, čija pomjeranja prate politička i ekonomska dešavanja u zemlji i inostranstvu.

“Prvi veliki skok je nastupio nakon članka u FT o tome da Crna Gora traži pomoć od Evropske unije (EU) za otplatu svog kineskog duga, što je nastalo kao rezultat par konfuznih izjava na tu temu”, naveo je Milatović.

On je kazao da je stvar razriješena nakon jasnih intervjua ministra finansija i socijalnog staranja, Milojka Spajića u međunarodnim medijima.

“Nakon toga je uslijedio dobar period kada je kamatna stopa u kontinuitetu opadala, podstaknuta dobrom turističkom sezonom i ekonomskim oporavkom, konsolidacijom finansija i hedžingom kineskog kredita u ljeto prošle godine”, precizirao je Milatović.

Ponovni skok kamatne stope je, kako je dodao, nastupio nakon dešavanja na Cetinju, početkom septembra prošle godine i članaka u međunarodnoj štampi.

“Do ponovnog pada kamatne stope došlo je usljed dobrih vijesti iz parlamenta u decembru prošle godine kada je usvojen program Evropa sad i niz drugih zakona”, kazao je Milatović.

Prema njegovim riječima, novi skok kamatne stope je uslijedio nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi početkom febbruara, i na kraju novi skok je došao nakon početka rata u Ukrajini krajem februara.

“Interesantno je i to da predlaganje novog mandatara i razgovori koji idu u pravcu kreiranja manjinske Vlade još nijesu imali pozitivnih uticaja na kamatnu stopu”, zaključio je Milatović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije