fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPametna specijalizacija predstavlja osnov za ubrzani ekonomski razvoj

Pametna specijalizacija predstavlja osnov za ubrzani ekonomski razvoj

Podgorica, (MINA-BUSNESS) – Pametna specijalizacija predstavlja osnov za ubrzani ekonomski razvoj, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić i dodao da je neophodno spojiti tri ključna stuba – istraživanje i razvoj, inovacije i ljudski kapital.

On je na prvoj sjednici Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju kazao da postoji veliki ljudski potencijal, ali da Crna Gora to nije iskoristila.

„Zato je dodatna uloga ovoga Savjeta da pomogne svima nama da pospješimo procese, da bi ti procesi imali vidljivi rezultat. Ako se to ne desi tokom rada ovog Savjeta, onda niko od nas nije odgovorio svojoj funkciji“, kazao je Krivokapić koji je i predsjednik Savjeta.

U zajedničkom saopštenju Krivokapićevog Kabineta i Ministarstva ekonomskog razvoja navodi se da Savjet za inovacije i pametnu specijalizaciju predstavlja ključno savjetodavno tijelo izvršne vlasti u postizanju ciljeva za razvoj ekonomije i društva zasnovanog na znanju i inovacijama.

„Savjet, shodno zakonu, upravlja inovacionom djelatnošću kroz ostvarivanje saradnje organa državne uprave, jedinica lokalne samouprave, privrede i drugih subjekata“, dodaje se u saopštenju.

U prethodnom periodu, kroz informaciju o realizaciji Akcionog plana za sprovođenje Strategije pametne specijalizacije za period od 2019. do prošle godine, sa kojim se Savjet danas i upoznao, utvrđeno je da nijesu postignuti očekivani rezultati.

„Pored neadekvatne koordinacije, ono što je takođe uzrokovalo ograničenja u sprovođenju instrumenata politike jeste nepostojanje jasne nacionalne strukture za implementaciju Strategije, kao i neprecizna definisanost uloga među institucijama i nekoordinisano djelovanje aktera u S3 ekosistemu“, navodi se u saopštenju.

Savjet je razmotrio i usvojio Informaciju o razvoju inovacione politike i pametne specijalizacije u Crnoj Gori, koju je predstavio ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, i koja daje presjek važnih rezultata koji je taj Vladin resor u ovoj oblasti postigao.

„Posebno mi je zadovoljstvo da su naše reformske aktivnosti u proteklih godinu rezultirale značajnim povećanjem ulaganja u inovacije za narednu godinu, tokom koje će inovacionoj zajednici biti na raspolaganju oko 7,5 miliona EUR”, precizirao je Milatović.

Državna sekretarka u Ministarstvu, Milena Lipovina-Božović, predstavila je Nacionalni S3 implementacioni okvir, koji je pripremljen na osnovu predloga Generalnog direktorata Udruženi istraživački centar Evropske komisije, a uzimajući u obzir specifičnost crnogorskog inovacionog ekosistema, koji je Savjet i usvojio.

Savjet za inovacije i pametnu specijalizaciju broji 17 članova.

Pored nadležnih ministara i glavne pregovaračice Crne Gore sa EU, tu su i predstavnici akademskog i privrednog sektora, kao i predstavnik Zajednice opština Crne Gore, imajući u vidu posebno važan segment saradnje i na lokalnom nivou.

Takođe, u radu Savjeta učestvuje i Agencija za investicije Crne Gore zbog posebnog značaja umrežavanja investicionih prioriteta, koji su u skladu sa pametnom specijalizacijom.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije