fbpx

Pad vrijednosti dolara

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta prošle sedmice je pao, nakon ranijeg rasta, jer su ulagači oprezni uoči sjednice čelnika američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed).

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle sedmice 0,5 odsto, na 95,85 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo 0,2 odsto, na 109,55 jena (JPY).
Američka valuta oslabila je i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura porasla 0,4 odsto, na 1,141 USD, prenosi Hrportfolio.

Dolar je već sedmicama pod pritiskom zbog poruka iz Feda da će biti strpljiv i fleksibilan po pitanju kamata, a naredne sedmice održaće se prva sjednica čelnika Fed-a u ovoj godini.

Ne očekuju se promjene u monetarnoj politici, ali se nagađa što bi čelnici Feda mogli poručiti.

„Možda Fed naredne sedmice neće poslati previše ublažene poruke, ali njegov ton bi mogao biti oprezan, što neće uticati na procjene na tržištu po pitanju njegovih kamata u ovoj godini”, kazao je analitičar u firmi Western Union Business Solutions, Joe Manimbo.

Fed je prošle godine povećao ključne kamatne stope u četiri navrata za po 0,25 postotnih bodova, a još nedavno je poručivao kako bi ove godine mogao povećati cijenu novca u dva navrata.

Međutim, zbog usporavanja rasta globalne, pa i američke ekonomije, kao i slabljenja inflacionih pritisaka, čelnici Feda u posljednje vrijeme poručuju da će biti strpljivi.

Zbog toga se na tržištima trenutno ne računa s promjenom ključnih kamatnih stopa u SAD-u u ovoj godini.

Strpljiva će, po svemu sudeći, biti i Evropska centralna banka (ECB), koja je u četvrtak, kao što se i očekivalo, kamate ostavila nepromijenjene i poručila da će na ovim, rekordno niskim nivoima ostati najmanje do kraja ljeta ove godine.

Nakon sjednice čelnika ECB-a, njen predsjednik Mario Draghi kazao je da je zabrinut zbog usporavanja rasta privrede eurozone zbog niza razloga, od usporavanja kineske ekonomije do Brexita, što je shvaćeno kao najava odgode povećanja kamata.

Analitičari očekuju da će euro ostati pod pritiskom u dogledno vrijeme zbog toga što se očekuje nastavak popustljive monetarne politike u ovoj godini.

“Ako se privreda eurozone ne oporavi, tržišta će vjerojatno isključiti mogućnost normalizacije ključnih kamatnih stopa u doglednoj budućnosti, što će pritisnuti euro”, smatra analitičar u Commerzbanku, Zhou Hao.

Trenutno trgovci na tržištu novca ne očekuju povećanje kamata ECB-a ove godine, jer rast ekonomije eurozone usporava najbrže u posljednjih pet godina, a oporavak, kažu, nije na vidiku.

Stoga bi ECB, smatra se, mogao povećati kamate tek polovinom naredne godine.

Ulagači su oprezni i zbog toga što se naredne sedmice nastavljaju trgovinski pregovori između SAD-a i Kine.

I dok je predsjednik SAD-a Donald Trump optimističan, njegovi savjetnici poručuju da je dogovor moguć, ali da su dvije strane po mnogim pitanjima i dalje znatno udaljene.

Pregovori traju od kada su u decembru Vašington i Peking dogovorili primirje u narednih 90 dana, nakon što su prošle godine jedan drugom nametnuli carine na uvoz proizvoda vrijednih stotine milijardi USD.

Zamjenik kineskog premijera Liu He boraviće u Vašingtonu 30. i 31. januara, kada će se nastaviti pregovori između dvije zemlje na višem nivou od onog u pregovorima početkom ove godine.

Najčitanije

Mandić i Knežević na vojnoj vježbi u Srbiji

Podgorica, (MINA) - Predsjednik Skupštine Andrija Mandić i šef Demokratske narodne partije (DNP) Milan...