fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad indeksa na Wall Streetu

Pad indeksa na Wall Streetu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak S&P 500 i tehnološki Nasdaq indeks oslabili, uprkos novim pokazateljima koji upućuju na usporavanje inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), jer su investitori postali svjesni da će i dalje agresivno podizati kamatne stope.

Nakon što su dan ranije ojačali više od dva odsto, S&P 500 indeks spustio se u četvrtak 0,08 odsto, na 4.207 bodova, a Nasdaq indeks 0,5 odsto, na 12.780 poena. Istovremeno, Dow Jones indeks nastavio je uspon, ojačavši blagih 0,1 odsto, na 33.341 bod.

Nakon podatka o usporavanju godišnje inflacije mjerene indeksom potrošačkih cijena u julu u SAD-u iznosila 8,5 odsto, u četvrtak je objavljen i indeks proizvođačkih cijena, koji je pokazao da je inflacija u julu porasla 9,8 odsto u odnosu na isti mjesec godinu ranije, što je njen najniži rast od oktobra prošle godine, prenosi SEEbiz.

Na mjesečnom nivou, inflacija proizvođačkih cijena smanjena je pola odsto, što je njen prvi pad od aprila 2020. i to zahvaljujući padu cijena energenata.

Ti podaci podržali su očekivanja investitora da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) u septembru podići kamatne stope 0,5 umjesto 0,75 odsto, kao u prethodna dva navrata.

Fed je dosad podignuo ključne kamatne stope ukupno 2,25 postotnih bodova u nastojanju da suzbije rekordnu inflaciju, zabrinuvši učesnike na finansijskim tržištima da će tako agresivno zaoštravanje monetarne politike gurnuti najveću svjetsku ekonomiju u recesiju.

Nakon olakšanja u srijedu zbog usporavanja inflacije u julu, dan kasnije uzlet cijena dionica je zaustavljen, jer su investitori postali svjesni da ciklus podizanja kamatnih stopa još nije završen, budući da je inflacija i dalje vrlo visoka.

Dobitonosne prodaje u četvrtak su najviše zahvatile dionice kompanija koje su senzitivne na izmjenu ekonomskih ciklusa, poput Tesle i Amazona, koje su u srijedu bile najveće dobitnice.

I na evropskim berzama najvažniji indeksi imali su različito izvođenje, dok su investitori razmatrali kakve će implikacije na monetarnu politiku imati najnoviji podaci o inflaciji u SAD-u.

Tako je londonski Fse indeks oslabio 0,55 odsto, na 7.465 bodova, a frankfurtski DAX 0,05 odsto na 13.694 poena, dok je pariski CAC ojačao 0,33 odsto, a 6.544 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije