fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad cijena nafte

Pad cijena nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema nivou od 58 USD, usljed zabrinutosti u vezi sa potražnjom zbog eskalacije američko-kineskog trgovinskog sukoba i prognoza o povećanju proizvodnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 45 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58,12 USD. Na američkom tržištu barelom nafte trgovalo se po 59 centi nižoj cijeni, od 54,34 USD, prenosi Hrportfolio.

Glavna tema na tržištu proteklih dana je eskalacija trgovinskog rata između SAD-a i Kine, dvije vodeće svjetske ekonomije i potrošača energije, koji negativno utiče na ekonomske aktivnosti širom svijeta.

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio novim carinama na kineski uvoz, Peking je uzvratio ukidanjem podrške kursu juana (CNY) koji je potom prekoračio ključnu granicu od sedam CNY za USD.

Naknadno je kineska centralna banka fiksirala kurs CNY i to na većem nivou nego što se očekivalo, ali iznad granice od sedam CNY za USD.

Slabiji juan podiže troškove uvoza nafte, čije su cijene izražene u dolarima, što koči potražnju.

Kina je najveći uvoznik sirove nafte u svijetu.

Odvojeno je cijene nafte pritisnula i prognoza o rastu proizvodnje nafte iz škriljca u SAD-u.

U američkoj vladi procjenjuju da će proizvodnja nafte iz škriljca u sedam velikih bazena u septembru porasti 85 hiljada barela dnevno, na rekordnih 8,77 miliona barela dnevno.

Ujedno je u SAD-u otvoren veliki naftovod između permskog škriljevačkog bazena i obale Meksičkog zaliva, koji će omogućiti povećanje američkog izvoza, a time i globalne ponude nafte.

Callum Macpherson iz Investeca naveo je da je pitanje hoće li se američkim proizvođačima isplatiti dalje povećanje proizvodnje s obzirom na aktuelni nivo cijena.

Veća američka proizvodnja minira nastojanja ostalih velikih proizvođača, predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i grupom njenih saveznika, uključujući Rusiju, da podstaknu cijene ograničenjem snabdijevanja.

Saudijska Arabija najavila je prošle sedmice da u avgustu i septembru planira da zadrži izvoz ispod nivoa od sedam miliona barela dnevno kako bi podstakla smanjenje globalnih zaliha.

Analitičari povezuju tu najavu sa planiranim uvrštenjem u berzansku kotaciju dionica nacionalne naftne kompanije Saudi Aramco.

Iz austrijske konsultantske kuće JBC Energy naveli su da se, sa obzirom na to da Saudi Aramco navodno ponovo razmatra mogućnost IPO-a, neki analitičari slažu sa mišljenjem da Saudijska Arabija sada priželjkuje veće cijene sirove nafte pa će zato smanjiti i svoju proizvodnju.

OPEC nije objavio podatak o cijeni barela referentne korpe nafte svojih članica zbog vjerskog praznika u muslimanskom svijetu.

Prošle srijede iznosila je 57,82 USD.

Najčitanije