fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad berzanskih indeksa

Pad berzanskih indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi pali drugi dan zaredom jer se zbog visoke inflacije očekuje dalje agresivno povećanje kamatnih stopa američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) zbog čega bi privreda mogla uroniti u recesiju.

Dow Jones pao je 236 bodova ili 0,75 odsto, na 31.253 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,58 odsto, na 3.900 bodova, a Nasdaq indeks 0,26 odsto, na 11.388 bodova, prenosi SEEbiz.

Nakon što je S&P 500 dan prije potonuo četiri odsto, tržište se nije uspjelo oporaviti jer se očekuje dalje agresivno povećanje ključnih kamata Feda.

Kako se inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kreće na najvišim nivoima u 40 godina, iznad osam odsto, Fed je od marta povećao kamate 0,75 postotnih bodova, a očekuje se da će ih dodatno podignuti po 0,5 postotnih bodova na barem naredne dvije sjednice.

Ulagači se plaše da bi zbog toga, ali i zbog rata u Ukrajini i poremećaja u nabavnim lancima, ekonomija mogla uroniti u recesiju.

Analitičari Goldman Sachsa poručili su da postoji 35 odsto izgleda za recesiju u naredne dvije godine, dok je dan prije Wells Fargo Investment Institute objavio da krajem ove i početkom naredne godine očekuje blagu recesiju u američkoj ekonomiji.

„Realnost je da je inflacija visoka i da kamatne stope rastu. Dok se stopa inflacije ne počne usporavati, tržište će biti vrlo nestabilno, a to će se, po našem mišljenju, protegnuti na većinu ljetnih mjeseci”, kazao je strateg u U.S. Bank Wealth Managementu, Terry Sandven.

Među najvećim je gubitnicama bila dionica Cisca, s padom cijene više od 13 odsto, nakon što je taj proizvođač mrežne opreme smanjio procjene prihoda u ovoj godini zbog poremećaja u nabavnim lancima i izlaska s ruskog tržišta nakon sankcija Zapada.

To je loše uticalo na većinu dionica u tehnološkom sektoru, pa su znatno pale i cijene Applea te proizvođača čipova Broadcoma.

Pod pritiskom je ponovo bio i trgovački sektor jer poslovni rezultati trgovačkih lanaca pokazuju da njihovi troškovi poslovanja rastu, dok rast inflacije smanjuje kupovnu moć stanovništva.

Zbog visoke inflacije, rasta kamatnih stopa, usporavanja rasta ekonomije, rata u Ukrajini i poremećaja u nabavnim lancima, od početka godine S&P 500 pao je oko 18 odsto, dok je Nasdaq indeks potonuo 27 odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,82 odsto, na 7.302 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,9 odsto, na 13.882 boda, a pariski CAC 1,26 odsto, na 6.272 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije