fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOznaka kvaliteta za pšenično pivo

Oznaka kvaliteta za pšenično pivo

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pšenično pivo pod nazivom Čista desetka novi je, osmi proizvod iz Crne Gore, čiji je poseban i specifičan kvalitet potvrđen registracijom jedne od oznaka kvaliteta, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

„Za pivo koje proizvodi firma Montecco INC iz Danilovgrada u pivari Akademija piva u Podgorici, nakon sprovedenog postupka registracije u Ministarstvu poljoprivrede, stečeno je pravo na korišćenje oznake – Viši kvalitet“, navodi se u saopštenju.

Registracija te oznake, kako je objašnjeno, nosi i jednu specifičnost, jer je riječ o prvoj koju je pokrenuo proizvođač za svoj proizvod, za razliku od prethodnih koje su pokretale grupe proizvođača za šeme kvaliteta koje su kolektivnog karaktera.

Iz Ministarstva su podsjetili da Zakon o šemama kvaliteta propisuje način i postupak utvrđivanja šest šema, odnosno oblika kvaliteta.

Oni su objasnili da su oznaka porijekla, geografska i oznaka garantovano tradicionalnih specijaliteta kolektivne oznake i da ih mogu ostvariti samo udruženja proizvođača, odnosno prerađivača koji proizvode ili prerađuju poljoprivredne ili prehrambene proizvode, dokazano tradicionalnog, autentičnog ili geografski prepoznatog proizvoda.

Tu mogućnost su u prethodnom periodu iskoristila udruženja proizvođača Njeguškog i Crnogorskog pršuta, Crnogorskog goveđeg pršuta, Crnogorske stelje, Pljevaljskog i Kolašinskog sira i Durmitorskog skorupa.

Riječ je o šemama kvaliteta čije su procedure registracije usaglašene sa procedurama na nivou EU i te šeme su pod posebnom pravnom zaštitom i ujedno su prava intelektualne svojine.

Iz Ministarstva su kazali da je kod oznaka Viši kvalitet, Planinski proizvod i Sa moje farme, pored kolektivnog pristupa registraciji predviđen i individualni.

„To znači da zahtjev za registraciju, pored udruženja poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda mogu podnijeti i građani, preduzeća ili preduzetnici. Samim tim, te oznake daju šansu proizvođačima da istaknu specifičan kvalitet svog proizvoda, koji ga izdvaja od drugih iz iste kategorije, i time postanu prepoznatljiviji i konkuretniji na tržištu“, navodi se u saopštenju.

U Ministarstvu smatraju da bi mogućnost individualnog pokretanja procedura registracije oznaka kvaliteta, koje mogu pokrenuti građani, preduzeća ili preduzetnici iz sektora poljoprivrede, trebalo da bude motivacija istim da se uključe i istaknu posebnost i specifičnost svojih proizvoda.

„Registrovanjem neke od tih oznaka proizvođači poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na malom crnogorskom, posebno turističkom, tržištu mogu imati značajne koristi“, dodali su iz Ministarstva.

Oni su saopštili da se specifičnost pšeničnog piva pod nazivom Čista desetka ogleda u količini pšeničnog slada koji se, uz ječmeni slad, hmelj i specifične vrste kvasca, koristi u tehnološkom procesu proizvodnje, kao i ukusu banane i mirisu karanfilića.

Iz Ministarstva su pozvali proizvođače i udruženja proizvođača drugih proizvoda koji su prepoznati da imaju veliki potencijal za registraciju neke od oznaka kvaliteta, da intenziviraju aktivnosti koje imaju kroz komunikaciju sa tim Vladinim resorom, u cilju uspješne realizacije procesa registracije.

„Iako je procedura registracije proizvoda zahtjevna, višedecenijsko iskustvo mnogih zemalja EU u ovoj oblasti, pokazuje opravdanost napora proizvođača. U vremenu kada potrošači postaju sve zahtjevniji i informisaniji, a tržište globalizovano i tijesno za sve, a posebno male proizvođače, proizvodi koji nose jasnu oznaku kvaliteta imaju veće šanse“, naveli su iz Ministarstva.

Oni su kazali da je Crna Gora posljednjih godina napravila značajne iskorake u oblasti politike kvaliteta.

„U tom pravcu, važna preporuka za udruženja proizvođača koji su u prethodnom periodu ostvarili pravo na korišćenje neke od oznaka, je da se fokusiraju na dalje korake u procesu kontrole i sertifikacije, kako bi se na tržištu našao jasno označen proizvod, ali i na proces samokontrole proizvodnje, kako bi proizvod, prema propisanim zahtjevima, bio stalno ujednačenog kvaliteta“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Air Montenegro dočekao milionitog putnika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacionalna avio-kompanija Air Montenegro danas je opslužila svog milionitog putnika i...