fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOtvoriti granice za Srbiju i Rusiju i spasiti ostatak sezone

Otvoriti granice za Srbiju i Rusiju i spasiti ostatak sezone

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, pozvao je Vladu i Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) da odrede datume otvaranja granica sa Srbijom i Rusijom, kako bi se spasio ostatak turističke sezone.

„Crna Gora doživljava krah turističke sezone, koji bi značajno moglo ublažiti otvaranje granica sa Srbijom i Rusijom, zbog čega apelujem na državne organe da razmotre svoje odluke i pod određenim uslovima dozvole ulazak građana iz ovih zemalja“, naveo je Katić u saopštenju.

On je apelovao na Vladu i NKT da odrede datume otvaranja granica sa tim državama koje su najznačajnija emitivna tržišta, uz jasne epidemiološke standarde koje je potrebno ispuniti da bi njihovi državljani ušli u Crnu Goru.

Katić je takođe pozvao Vladu da intezivira bilateralne odnose kako bi ove zemlje otvorile svoje granice prema Crnoj Gori i da bi bili ostvareni uslovi za obnovu međunarodnog vazdušnog saobraćaja.

„Važno je poboljšati odnose sa zemljama koje su naši najznačajniji turistički partneri, a to su prije svega Srbija, Bosna i Hercegovina (BiH) i Rusija. Turisti iz tih zemalja tradicionalno ostvaruju najveći broj noćenja i crnogorska državna vlast toga mora biti svjesna. U ovakvoj situaciji ne smije biti prostora za donošenje politički motivisanih odluka i podizanje tenzija“, poručio je Katić.

Katić je rekao da je rizik od širenja virusa realnost sa kojom se svaka država suočava prilikom donošenja odluke o otvaranju granica, a da su donosioci odluka odgovorni da na taj izazov odgovore na adekvatan način, što u Crnoj Gori do sada, kako smatra, nije bio slučaj.

On je pozvao državne organe da se ugledaju na praksu susjedne Hrvatske, ali i drugih zemalja Evrope, koje su našle modele da u isto vrijeme sačuvaju ljetnju sezonu i bezbjednost građana.

„Zdravlje je svima prioritet, ali ako su zemlje regiona i Evrope mogle da omoguće dolazak turista i sada ostvaruju značajan broj posjeta, nema smisla da i Crna Gora ne uradi isto. Primjera radi, turisti iz Srbije, koju su tradicionalno naši najbrojniji gosti, sada mogu da ljetuju u susjednoj Hrvatskoj, a u našu državu ne mogu da uđu“, dodao je Katić.

Oni koji su planirali dolazak u Crnu Goru, kako je saopštio, sada biraju konkurentne destinacije u regionu, pa Hrvatska ostvaruje oko 50 odsto svog prošlogodišnjeg prometa, dok je Crna Gora na samo oko sedam odsto.

Katić je rekao da su crnogorski turistički privrednici snizili cijene i uveli povoljnosti, te konstantno čine napore kako bi sačuvali što veći broj zaposlenih, što bi moralo da naiđe na razumijevanje i adekvatan odgovor države.

On je zaključio da Crna Gora mora hitno da reaguje ukoliko želi da u avgustu i postsezoni budu zabilježeni bolji rezultati nego u dosadašnjem dijelu sezone, a što bi u krajnjem ublažilo efekte pada na turističkom tržištu i uopšte u crnogorskoj ekonomiji.

Najčitanije

ambasador

Kineski Tajvan

Autorski tekst ambasadora Kine u Crnoj Gori, Fan Kuna Kada je riječ o kineskom ostrvu...