fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOtvaranje prve dionice auto-puta tokom sezone

Otvaranje prve dionice auto-puta tokom sezone

Podgorica (MINA-BUSINESS) – Prva dionica auto-puta Bar-Boljare, koja povezuje Smokovac i Mateševo, biće otvorena tokom ljetnje sezone, najavio je predstavnik kompanije Monteput, Andrej Mihailović.

On je naveo da je u ovom trenutku u završnoj fazi testiranje opreme i svih elektromašinskih instalacija.

Mihailović je agenciji Mediabiro kazao da su postavljeni sistemi urađeni u skladu sa evropskim direktivama i svjetskim normama.

„Vrlo važne instalacije se rade na kraju. Svi smo vrlo nestrpljivi da se autoput otvori, ali ga mi ne smijemo otvoriti dok se svi sistemi ne testiraju i dok ne daju rezultate koji su su zadovoljavajući, a tiču se bezbjednosti“, rekao je Mihailović.

On je, govoreći o auto-putu i opremi kojom raspolažu, naveo da su za potrebe održavanja sklopili ugovor o nabavci deset snjegočistača, kao i da imaju dva specijalizovana vozila koja će se koristiti za zimsko i ljetnje održavanje.

Raspolažu i sa dva vatrogasna vozila koja su specijalizovana za rad u tunelima, kao i sa dva manja vozila koja će se koristiti za potrebe vatrogasne službe.

Navedeno će služiti za obezbjeđivanje funkcionisanja saobraćaja na prioritetnoj dionici koja je izgrađena na zahjtevnom terenu.

„Na 42 kilometra, imamo 16 tunela sa dvije tunelske cijevi, dakle praktično imamo 32 tunela. Najduži od njih ima gotovo tri kilometra – Vjeternik, koji je veoma zahtjevan, Mnogo je zahtjevnih tunela dužine kilometar ili dva, kao i preko 20 mostova na ovom autoputu“, rekao je Mihailović.

Sve ovo pokriveno je sa više od 560 kamera koje će pratiti operateri u Komandnom centru.

„Sve kamere koje su u tunelima imaju mogućnost automatske detekcije incidenata. Čim se detektuje neki od incidenata, bilo da je to pogrešan smjer, zaustavljeno vozilo u tunelu, pojava dima ili vatre, ili pojava nekog objekta za koji je neprirodno da se nalazi u tunelu, automatski se to evidentira na kamerama u komandnom centru uz zvučni alarm koji će registrovati dežurni operater u centru. Dakle, ugrađeni su najsavremeniji sistemi“, poručio je Mihailović.

On je naveo da su izuzetno zadovoljni svim dosadašnjim radovima i saradnjom sa izvođačima, a u posjete su im dolazile i brojne delegacije, kao i ambasador Kine, budući da je glavni izvođač radova kineska kompanija CRBC. Radove su obilazili i predstavnici Vlade Crne Gore, druge delegacije i zvaničnici, kao i dobavljači.

„Svi oni su stekli generalni utisak da je ovakav objekat jedinstven u regionu, ako ne i šire“, zaključio je Mihailović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije