fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOtvaranje auto-puta zavisi od elektro-mašinskih instalacija

Otvaranje auto-puta zavisi od elektro-mašinskih instalacija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Puštanje u saobraćaj prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare neizvjesno je, jer prije toga treba da se završe radovi na elektro-mašinskim i instalacijama za kontrolu i upravljanje auto-putem, koji neće biti završeni do kraja mjeseca.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija Pobjedi je rečeno da prije puštanja u saobraćaj prioritetne dionice auto-puta, od Smokovca do Mateševa, moraju biti završeni radovi koji će omogućiti nesmetano i bezbjedno saobraćanje vozila, što će cijeniti nadzorni organ, odnosno francusko-italijanski konzorcijum Ingerop&Geodata i Komisija za tehnički pregled radova.

“Pored građevinskih, paralelno se izvode i radovi na elektro-mašinskim i instalacijama za kontrolu i upravljanje auto-putem, kao što su ventilacija, rasvjeta, protivpožarna oprema, izmjenjiva signalizacija, kao i softveri za kontrolu i upravljanje auto-putem i za naplatu putarine. Ti radovi zahtijevaju dodatno vrijeme za uvezivanje i testiranja sistema”, objasnili su iz Ministarstva.

Oni su naveli da će završetak svih radova potvrditi nadzor shodno ugovoru o projektovanju i izgradnji auto-puta, kao i Komisija za tehnički pregled radova.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić prije desetak dana je, prilikom obilaska auto-puta, saopštio da će kompletni građevinski radovi na prioritetnoj dionici biti završeni do kraja novembra. Iako su pri kraju, još nijesu završeni ni naknadni radovi koji se odnose na petlju Smokovac, vodosnabdijevanje i trajno napajanje električnom energijom.

“Trenutno je prilog 3 – petlja Smokovac realizovana 98,2 odsto, prilog 4 – vodosnabdijevanje 99,38 odsto i prilog 5 – izrada kablovske kanalizacije za 20 kV kablovski razvod za trajno napajanje električnom energijom na otvorenoj trasi i mostu Moračica 98 odsto kada su u pitanju cijevi i 95 odsto kod šahti”, precizirali su iz Ministarstva, ali nijesu rekli kada bi ti radovi mogli biti završeni.

Radove na petlji Smokovac izvodi kompanija Bemaks. Ta petlja predstavlja saobraćajnu vezu dionice auto-puta Smokovac-Mateševo, sa magistralnim putem M2 Podgorica-Kolašin.

Za radove na elektromreži prethodna Vlada je zadužila Monteput, koji je angažovao Novi volvoks i Elektro tim.

Vlada bivšeg premijera Duška Markovića je u maju 2019. godine sa kineskom kompanijom China Road and Bridge Corporation (CRBC) potpisala anekse ugovora kojim je naknadno ugovorena izgradnja petlje Smokovac, vodosnabdijevanja i elektroinstalacija. Tim aneksima je 30. septembar prošle godine bio određen kao rok za završetak radova na prioritetnoj dionici.

Ministarstvo kapitalnih investicija zaključilo je krajem aprila prilog ugovora sa kompanijom CRBC, kojim je kraj novembra predviđen kao rok za završetak svih radova. Izgradnja prve dionice počela je 2015. i prvobitni rok za završetak bio je maj 2019. godine.

Ukupna dužina prioritetne dionice je 41,5 kilometara. Ima 20 mostova na glavnoj trasi, devet mostova na rampama petlji, dva nadvožnjaka, osam podvožnjaka, 7,2 kilometra betonskih zidova i 16 dvocijevnih tunela. Ukupna dužina tunela je 17,7 kilometara, što čini oko 43 odsto dužine prioritetne dionice auto-puta. Otvorena trasa, ukupne prosječne dužine od oko 17,6 kilometara čini 42 odsto ukupne dužine ove dionice.

Predviđene su četiri petlje, sa naplatnim rampama, na kojim se ostvaruje veza auto-puta sa postojećim stanjem. To su petlje Smokovac, Pelev Brijeg, Veruša i Mateševo.

Ugovorena cijena je 809,6 miliona EUR. Od kineske Exim banke pozajmljena su 944 miliona USD na 20 godina, sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina.

Vlada je početkom jula objavila informaciju o hedžing aranžmanu sa evropskim i američkim bankama, čime je, kako tvrde, smanjena kamatna stopa za taj kredit. Na taj način se, kako su objasnili, uštedjelo osam miliona EUR za ovu godinu.

Crna Gora je nedavno Exim banci platila prvu ratu kredita i zahvaljujući hedžing aranžmanu uštedjela, kako tvrde, četiri miliona EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...