fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOtkup jagnjadi se realizuje po planu

Otkup jagnjadi se realizuje po planu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Program otkupa tržišnih viškova jagnjadi, koji je podržala Vlada, realizuje se ovih dana uspješno, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Iz Ministarstva su kazali da je otkup počeo u prvoj sedmici septembra, kako je i najavljeno i da ga na terenu realizuju Mesna industrija
„Goranović“, Mesopromet i HM Durmitor.

„Procjena je da će ova preduzeća otkupiti oko 14 hiljada jagnjadi od stočara širom Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da je Vlada podržala taj program i ove godine, kao nastavak brige prema potrebama i penzionera i farmera, sa posebnim senzibilitetom u ovoj izazovnoj godini.

“Sprovođenje ovog programa omogućiće realizaciju tržišnih viškova jagnjadi i očuvanje dohotka poljoprivrednih proizvođača, s jedne strane, i snabdijevanje penzionera kvalitetnim mesom po povoljnim cijenama, s druge strane“, dodaje se u saopštenju.

Otkup jagnjadi u ovoj godini, kako su objasnili, ima posebnu važnost i značaj za poljoprivredne proizvođače, kada je, zbog pandemije Covid-19, pristup potrošačima i plasman poljoprivrednih proizvoda otežan.

„Pored blagovremenog i sigurnog otkupa sezonskih viškova, značiće i podršku dohotku proizvođača, jer će se jagnjad otkupljivati po cijeni višoj od prošlogodišnje, odnosno po 2,5 EUR po kilogramu žive mjere. Cijena mesa za penzionere biće, kao i u prošloj godini, 4,4 EUR po kilogramu, uz plaćanje na osam mjesečnih rata“, precizirali su iz Ministarstva.

Sprovođenje tog programa organizuju Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, Fondom penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO), Savezom udruženja penzionera i Investiciono-razvojnim fondom (IRF), uz učešće preduzeća.

Vlada će finansijski podržati ovaj program tako što će ministarstva poljoprivrede i rada i socijalnog staranja i Fond PIO obezbijediti subvencije u iznosu od 1,3 EUR po kilogramu mesa: solidarno sa 1,1 EUR po kliogramu, a preostali dio od 20 centi po kilogramu Ministarstvo poljoprivrede, zbog povećane otkupne cijene, kao vid podrške dohotku poljoprivrednih proizvođača, u cilju ublažavanja posljedica pandemije Covid-19.

„IRF je obezbijedio kreditna sredstva u iznosu od dva miliona EUR za finansiranje otkupa i blagovremenog plaćanje poljoprivrednim proizvođačima. U program su uključena preduzeća iz sektora mesne industrije, koji su ispunili uslove IRF-a za dobijanje kreditnih sredstava, što će biti garancija blagovremenog i sigurnog plaćanja farmerima za otkupljenu jagnjad“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

amscg, stanje na putevima

Putevi uglavnom suvi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po uglavnom suvim putevima, saopštili...