fbpx
NaslovnicaGlavna vijestOtkazi zaustavili otplatu oko 7,55 miliona EUR kredita

Otkazi zaustavili otplatu oko 7,55 miliona EUR kredita

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Građani koji su zbog ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa dobili otkaze, stopirali su otplatu kredita kod banaka, mikrofinansijskih institucija i lizing kuća u vrijednosti od oko 7,55 miliona EUR, saopšteno je Vijestima iz Centralne banke (CBCG).

CBCG je sredinom oktobra omogućila moratorijum na otplatu kredita svim građanima koji su nakon 31. marta prošle godine ostali bez posla.

Ova olakšica za građane je važila do kraja marta ove godine, ali je nedavnom odlukom Savjeta CBCG produžena do kraja godine, jer je, kako su kazali u vrhovnoj monetarnoj instituciji, procijenjeno da vrijednost kredita čija je otplata stopirana ne narušava poslovanje banaka.

“Prema izvještajima koje su banke u obavezi da dostavljaju, pravo na moratorijum sa stanjem na dan 28. februar ove godine iskoristilo je ukupno 404 dužnika, od čega 293 po osnovu korišćenja gotovinskih neobezbijeđenih kredita i 111 dužnika po osnovu korišćenja ostalih kredita građana”, precizirali su iz CBCG.

Ukupan iznos kredita u moratorijumu, čiji su korisnici građani koji su ostali bez posla, iznosi 6,88 miliona EUR.

Iz CBCG su dodali da je na osnovu posljednjih raspoloživih informacija, odnosno na kraj februara ove godine, moratorijum kod četiri mikrofinansijske institucije aktiviran za ukupne kredite odobrene građanima u iznosu od 579 hiljada EUR, što se odnosi na 192 partije kredita.

Građani korisnici kredita kod dvije lizing kompanije koriste moratorijum za dugovanja u iznosu od 94 hiljade EUR, što se odnosi na osam kreditnih partija.

CBCG je od izbijanja pandemije u okviru sedam paketa mjera uvela pet moratorijuma, od kojih je samo jedan bio fleksibilan, dok su svi ostali za banke obavezujući.

Najčitanije