fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOstvarenje godišnjeg plana IRF-a na nivou od skoro 90 odsto

Ostvarenje godišnjeg plana IRF-a na nivou od skoro 90 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Investiciono-razvojni fond (IRF) trenutno ima ostvarenje godišnjeg plana na nivou od skoro 90 odsto, saopštili su njegovi predstavnici i dodali da je već sada potpuno izvjesno da će novo rukovodstvo i zaposleni ostvariti i premašiti ovogodišnji plan.

„Za razliku od prošle godine, u kojoj je bivše rukovodstvo uvelo IRF u gubitak od preko 11 miliona EUR, sve projekcije ukazuju da ćemo za ovu poslovnu godinu ostvariti pozitivan finansijski rezultat“, navodi se u odgovoru predstavnika IRF-a povodom reagovanja bivšeg menadžmenta te institucije.

Predsjednik Odbora direktora IRF-a, Velizar Kaluđerović i izvršna direktorica Irena Radović, podnijeli su, u ime te institucije, krivičnu prijavu protiv bivšeg rukovodstva.

Kaluđerović i Radović tvrde da postoji osnovana sumnja da su prijavljeni, nakon održanih parlamentarnih izbora 30. avgusta prošle godine, falsifikovali svoje ugovore o radu, u dijelu kojim su sebi nezakonito ugovorili pravo na isplatu otpremnine u iznosu od 24 neto zarade u slučaju razrješenja sa funkcije ili podnošenja ostavke, pri čemu bi im IRF, na njihov zahtjev, morao isplatiti novčani iznos od više stotina hiljada EUR.

Uslijedilo je reagovanje predstavnika bivšeg rukovodstva koji su kazali da se uvidom u personalni dosije izvršnog direktora i članova menadžmenta, koji su tu funkciju obavljali u IRF-u od 2011. godine, nedvosmisleno može utvrditi da se ne radi o nikakvom falsifikovanju ugovora o radu.

“Međutim, ne možemo da se ne zapitamo da li je napad na nas, rezultat sve više skoro pa očiglednog javnog diskursa da se uveliko sprema smjena postojećeg rukovodstva IRF, zbog očito neostvarenih rezulatata za prvih šest mjeseci ove godine”, naveli su ranije predstavnici bivšeg rukovodstva.

Iz IRF-a su u odgovoru na te navode saopštili da je ta institucija danas stabilizovana i likvidna.

Kako su naveli, obezbijeđena su i nova kreditna sredstva od međunarodnih kreditora reda veličine 220 miliona EUR, od čega 60 miliona za zeleno finansiranje, što predstavlja dodatnu garanciju za izdašnu kreditnu podršku crnogorskoj ekonomiji, pod povoljnim uslovima.

„Činjenica da autori reagovanja svoja imena kriju iza pseudonima ‘staro rukovodstvo IRF-a“ slikovito govori sa koliko nesigurnosti pokušavaju da pred licem javnosti prikriju svoju, čvrstim dokazima potkrijepljenu, krivičnu odgovornost. U nedostatku argumenata da ospore svoju krivicu, služe se neistinima o trenutnom stanju u IRF-u i klevetanjem novog rukovodstva, koje je protiv njih pokrenulo krivični postupak“, naveli su iz IRF-a.

Oni su kazali da je nedopustivo i neoprostivo javno manipulisati i služiti se neistinama koje mogu stvoriti ružnu sliku o IRF-u.

„Javnost treba da zna da su bezimeni potpisnici reagovanja tužili IRF kod podgoričkog Osnovnog suda, koristeći falsifikovane ugovore o radu. Isplata po istim bi iznosila preko preko 300 hiljada EUR“, naveli su iz IRF-a.

Iz IRF-a su podsjetili da je novo rukovodstvo, odmah na početku svog mandata, ukinulo prava na bonuse i da se odgovorno odnosi prema interesu institcuje i države kao osnivača.

„Pozivamo staro rukovodstvo da situaciju u koju su sami sebe doveli ne potcjenjuju i suoče se sa svom njenom ozbiljnošću u ovom i novim slučajevima koji će biti uskoro aktuelizovani“, zaključili su iz IRF-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije