fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOštar sedmični pad dolara

Oštar sedmični pad dolara

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta prošle sedmice je oštro pala, jer se zbog znakova usporavanja rasta privrede očekuje smanjenje ključnih kamatnih stopa američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed).

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je prošle sedmice 1,3 odsto, na 96,63 boda, prenosi SEEbiz.

Pritom je američka valuta u odnosu na evropsku pala 1,5 odsto, pa je cijena eura skočila na 1,1335 USD.
U odnosu na japansku valutu, kurs dolara skliznuo je 0,1 odsto, na 108,15 jena (JPY), najniži nivo od februara.

Američka valuta je pod pritiskom od utorka, kada je predsjednik Feda Jerome Powell kazao da će centralna banka djelovati prema potrebi, s obzirom na rizike od trgovinskog rata.

Powell je poručio da Fed pažljivo prati trgovinski sukob između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, koji je poremetio svjetska tržišta i predstavlja rizik po rast ekonomija, te da će Fed djelovati prema potrebi.

Pritisak na dolar ojačao je u petak, kada je objavljeno da je u maju broj zaposlenih u SAD-u porastao 75 hiljada, znatno manje od 185 hiljada, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.
Pritom su plate porasle ispod očekivanja, što znači da nema prevelike bojazni od jačanja inflacionih pritisaka.

Izvještaj o zapošljavanju pokazao je da se slabljenje zamaha u ekonomskoj aktivnosti počinje odražavati na tržište rada, koje je godinama jačalo.

Zbog toga su ojačala očekivanja da će Fed možda već u julu smanjiti kamatne stope, a u sljedećih 12 mjeseci možda čak i u tri navrata.

S druge strane, euro je ojačao jer su poruke čelnika Evropske centralne banke (ECB) s prošlosedmične redovne sjednice bile manje usmjerene labavljenju monetarne politike nego što su tržišta očekivala.

ECB je u četvrtak isključio mogućnost podizanja kamatnih stopa u narednoj godini, a razmatra čak i mogućnost novih kupovina obveznica u kontekstu globalnog trgovinskog rata i Brexita koji bi mogli prigušiti aktivnosti u eurozoni.

Međutim, kako su tržišta očekivala snažnije signale smanjenja kamatnih stopa, euro je posljedično ojačao.

Najčitanije