fbpx

Oštar pad eura

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta prošle sedmice je porasla, nakon dvosedmičnog pada, što je najviše posljedica pritiska na euro nakon što je Evropska centralna banka (ECB) odgodila povećanje kamatnih stopa.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skočio je prošle sedmice 1,1 odsto, na 97,34 boda, nedaleko najvišeg nivoa od polovine decembra prošle godine.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti ojačao 1,2 odsto, pa je cijena eura potonula na 1,124 USD, prenosi SEEbiz.

Međutim, američka valuta je oslabila u odnosu na japansku, pa je njen kurs skliznuo 0,7 odsto, na 111,15 jena (JPY).

Japanska valuta ojačala je zbog oštrog pada cijena dionica na svjetskim berzama, što je navelo ulagače da potraže utočište za svoj kapital u investicijama koje se smatraju sigurnije u nesigurna vremena.

Uspon dolara prema korpi valuta najviše je posljedica oštrog pada kursa eura nakon što su s redovne sjednice u četvrtak čelnici ECB-a poručili da će rekordno niske kamatne stope u eurozoni ostati na sadašnjim nivoima barem još do kraja ove godine, a da će bankama ponuditi nove dugoročne, jeftine kredite kako bi se podstaklo kreditiranje.

To pokazuje da se situacija u ekonomiji eurozone pogoršala, jer su prije poručivali da bi kamate mogli povećati u drugoj polovini ove godine.

»U periodu smo nastavljene slabosti i nesigurnosti«, kazao je predsjednik ECB-a Mario Draghi, nakon što je centralna banka smanjila procjene rasta ekonomije eurozone.

Tako sada procjenjuje da će ekonomija u ovoj godini porasti samo 1,1 odsto, dok je prije očekivala rast od 1,7 odsto.

I dok je euro bio pod pritiskom, dolar je dostigao najviše nivoe u ovoj godini prema korpi valuta jer ulagači procjenjuju da će američkoj privredi ići bolje nego evropskoj u narednim mjesecima, uprkos nekim slabostima u najvećoj ekonomiji svijeta.

Neki ulagači se pitaju ipak može li se duže održati najnoviji uspon dolara.

»Slabija očekivanja u vezi sa kamatnim stopama u Evropi znače vjerovatno jačanje dolara, a dalji ekonomski podaci odrediće dokle može ići«, smatra valutni analitičar u banci Societe Generale Kit Juckes.

Najčitanije