fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOsnovne životne namirnice poskupile deset do 20 odsto

Osnovne životne namirnice poskupile deset do 20 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Cijene brašna i ulja u crnogorskim marketima u posljednjih desetak dana povećane su deset do 20 odsto, dok je u nekim došlo i do poskupljenja soli i šećera, pišu Vijesti.

U nekim marketima su cijene soli i šećera porasle deset odsto ili postoje najave dobavljača o poskupljenju tih namirnica.

Iz trgovačkih kompanija je objašnjeno da je razlog povećanja cijena to što su proizvođači i dobavljači tih namirnica, koje se ne proizvode u Crnoj Gori ili ne u značajnim količinama, povećali svoje cijene, a djelimično i zbog poskupljenja goriva, odnosno transporta.

Međutim, i pored povećanja cijena naftnih derivara, litar najjeftinijeg jestivog ulja sada je skuplji od litra eurodizela.

Vijesti su pitanja o tim poskupljenjima poslale trgovačkim lancima – Voli, HD Laković, Aroma, Mercator, Mega market, ali i domaćim dobavljačima, poput kompanije Stadion. Konkretan odgovor su, kako je navedeno, dobili samo od Mega marketa i Mercatora, iako su ostali trgovci takođe podigli cijene.

Izvršni direktor Mega marketa, Balša Mitrović, kazao je da je u njihovom trgovinskom lancu došlo do poskupljenja cijene brašna deset odsto, a ulja 20 odsto, što je uslovljeno promjenom cijena dobavljača.

“Primjer povećanja je cijena ulja koja je za litar porasla da jedan na 1,2 EUR, dok se cijena brašna povećala sa 40 na 45 centi po kilogramu“, rekao je Mitrović.

Iz Mercatora su saopštili da nastoje da uprkos izazovima koje je epidemija donijela potrošačima omoguće jednako pristupačne cijene, ali nijesu naveli koliko su one povećane.

Najčitanije