fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOsnovana CEFTA regionalna AEO Asocijacija

Osnovana CEFTA regionalna AEO Asocijacija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanije koje posluju u okviru CEFTA udružuju snage za poboljšanje regionalne trgovine osnivanjem regionalne AEO Asocijacije.

Programi ovlašćenog ekonomskog operatera (AEO) postigli su globalan uspjeh i jedan su od najuspešnijih modela trgovinskih olakšica.

Program obezbjeđuje preduzećima međunarodno priznatu „oznaku kvaliteta“ koja ukazuje na njihovu posvećenost bezbjednosti u međunarodnom lancu snabdijevanja, što im zauzvrat daje pravo na preferencijalni carinski tretman.

Iz Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) je saopšteno da su se u oktobru ove godine kompanije širom CEFTA ekonomija saglasile da je potreban zajednički regionalni napor da se poboljšaju opšti uslovi za AEO operatere u regionu, kao i za dalje promovisanje prednosti AEO programa.

„Regionalna AEO Asocijacija je bila njihov odgovor na ove izazove. Osnivanje Asocijacije podržano je kroz projekat Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji koji sprovodi GIZ u ime Evropske unije (EU) i Vlade Njemačke“, navodi se u saopštenju.

Funkcionalna i efikasna AEO Asocijacija se smatra ključnim faktorom za partnerstvo između carina i preduzeća.

„Jaka AEO Asocijacija omogućava ekonomskim operaterima da predstave svoje izazove i rješenja jednim zajedničkim, usklađenim i jasnim glasom carinskim upravama. U isto vrijeme, AEO Asocijacija pružiće carinama snažnog, pouzdanog partnera i rezonatora za dalji razvoj AEO programa“, dodaje se u saopštenju.

Menadžerka projekta u GIZ-u, Tanja Bošković, je ocijenila da je regionalna AEO asocijacija prekretnica za regionalnu ekonomsku integraciju privreda u okviru CEFTA-e.

„Prije samo nekoliko godina samo dvije potpisnice CEFTA-e imale su operativne AEO programe, a danas smo ponosni na činjenicu da u regionu postoji šest AEO programa koji su u potpunosti usklađeni sa standardima EU“, kazala je Bošković.

Ona je saopštila da broj AEO-a stalno raste i to svjedoči o odlično urađenom poslu.

„Nastavićemo da promovišemo razvoj AEO programa i njihovo međusobno priznavanje u regionu i nadamo se i sa EU u doglednoj budućnosti. Usklađivanje AEO zakonodavnog okvira u okviru CEFTA privreda sa propisima EU ne samo da preduzećma pruža predvidivo i stabilno okruženje, već u isto vrijeme podržava privrede na njihovom putu evropskih integracija“, navela je Bošković.

Generalna direktorica crnogorske Uprave prihoda i carina, Milena Petričević, navela je da će Crna Gora iskoristiti svoj mandat predsjedavajućeg CEFTA Komitetom za carinske propise naredne godine, da se prijavi za validaciju programa AEO i da njihove AEO priznaju sve članice CEFTA.

„Uprava prihoda i carina je od samog početka razvoja svoje bezbjednosne i kontrolne funkcije posvećivala veliku pažnju analizi rizika. Uz kontinuiranu podršku EU kroz pružanje finansijske ekspertize, postigli smo mjerljive pokazatelje koji se ogledaju u smanjenju procenta kontrola, smanjenju vremena carinjenja, uštedama u troškovima privrednih subjekata zbog kraćeg čekanja na carinskim terminalima“, dodala je Petričević

Ona je podsjetila da su status AEO dobile tri kompanije u Crnoj Gori i da će nastaviti u saradnji sa GIZ projektom da promovišu program prema poslovnoj zajednici, kako bi u bliskoj budućnosti imali više prijava.

Predstavnica CEFTA Sekretarijata, Danijela Gačević, je ocijenila da status AEO kompanijama donosi opipljive i indirektne koristi u smislu smanjenja i prioritizacije kontrola, kao i povećanja konkurentnosti i ugleda.

„Ono što se trudimo kroz CEFTA-u jeste da omogućimo ove beneficije među potpisnicama za kompanije koje su nosioci statusa AEO bez dodatnih troškova, kroz priznavanje AEO programa. Poruka koju želimo da prenesemo je da su koristi veće od napora potrebnih za dobijanje statusa“, saopštila je Gačević.

Antonio Blanko iz Generalnog direktorata za poreze i carinsku uniju Evropske komisije (EK) kazao je da su predstavnici carinskih uprava iz regiona pokazali najviši nivo posvećenosti u radu na validaciji programa AEO, što je donijelo opipljive rezultate.

On je poručio da je implementacija AEO programa u CEFTA privredama svakako važna, jer je dio pravnih tekovina EU, imajući u vidu da svi kandidati za članstvo u EU moraju da budu usklađeni sa carinskim pravilima.

Blanko je ocijenio da su regionalni AEO veoma dobro pozicionirani i značajno doprinose napretku privreda.

Predstavnik Generalnog direktorata EU za susjedstvo i pregovore o proširenju, Dejvid Hadson, je ocijenio da se sveobuhvatni rad na oživljavanju tržišta zajedničkog regiona nastavlja.

„Ovlašćeni ekonomski operateri mogu zvučati nevjerovatno tehnički, ali sporazum će koristiti preduzećima i potrošačima širom Zapadnog Balkana“, rekao je Hadson.

Osnivanje i pokretanje CEFTA regionalne AEO Asocijacije je značajan događaj koji obezbjeđuje i olakšava regionalnu trgovinu, istovremeno podstičući oporavak CEFTA ekonomija nakon pandemije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Na Wall Streetu oprez

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni,...