fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOslabila potražnja za novim automobilima u Evropi 

Oslabila potražnja za novim automobilima u Evropi 

Brisel, (MINA-BUSINESS) – Potražnja za novim vozilima u Evropi ponovo je pala u januaru, odražavajući uticaj uvođenja strožijih testova emisija štetnih gasova, saopštilo je Udruženje evropskih proizvođača (ACEA).

U januaru je u 27 zemalja Evropske unije (EU), bez Malte, registrovano ukupno gotovo 1,2 miliona novih automobila, 4,6 odsto manje nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju podaci ACEA-e.

Pad je znatno blaži nego u decembru prošle godine, a ukazuje na slabljenje potražnje za automobilima peti mjesec zaredom, prenosi SEEbiz.

Period smanjene potražnje vremenski se poklapa s uvođenjem strožijih testova emisija štetnih gasova (WLTP) početkom septembra prošle godine.

U januaru je pad broja registrovanih novih automobila zabilježen u velikoj većini zemalja EU, uključujući i pet vodećih tržišta.

Među pet ‘velikih’, najizrazitiji pad potražnje bilježile su u januaru Španija osam odsto i Italija 7,5 odsto. Slijede Velika Britanija s padom broja registrovanih novih automobila 1,6 odsto, Njemačka gdje je on smanjen 1,4 odsto i Francuska sa 1,1 odsto.

Veću potražnju bilježile su samo Danska, Grčka, Mađarska, Litvanija, Portugal i Rumunija.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...