fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOsigurati održivo poslovanje Instituta Igalo

Osigurati održivo poslovanje Instituta Igalo

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada i resorna ministarstva bi trebalo što hitnije da pokrenu sve mehanizme i preduzmu konkretne korake koji će osigurati budućnost i održivo poslovanje Instituta „Simo Milošević“, ocijenjeno je iz Unije slobodnih sindikata (USSCG).

Unija je podržala napore Sindikalne organizacije Instituta „Simo Milošević“ da zaštiti svoj profesionalni integritet, radna i ekonomsko-socijalna prava.

„Posebno uvažavamo činjenicu da je vaša iskrena borba usmjerena na očuvanje Instituta „Simo Milošević“, kao svojevrsnog i jedinstvenog dragulja Crne Gore, koji je zbog nedomaćinskog odnosa doveden do same ivice propasti“, navodi se u saopštenju USSCG.

Osim podrške štrajkačkim aktivnostima, kojima žele da skrenu pažnju svim odgovornim subjektima i donosiocima odluka, USSCG je apelovala Vladi i resornim ministarstvima da što hitnije pokrenu sve mehanizme i preduzmu konkretne korake koji će osigurati budućnost i održivo poslovanje Instituta Igalo.

„Za preko 70 godina postojanja i poslovanja ovog zdravstvenog giganta, Institut je dokazao svoj značaj i dao puni doprinos pružanju kvalitetne zdravstvene zaštite kako građanima/kama Crne Gore, tako i brojnim inostranim pacijentima. Nemjerljiv je doprinos koji Institut daje u promociji Crne Gore na stranom tržištu, a odnos zaposlenih u Institutu u pružanju kvalitetne zdravstvene brige i zaštite bio je i ostao poseban brend koji je osiguravao da se Institutu, kao prepoznatoj i cijenjenoj destinaciji zdravstvenog turizma, uvijek iznova vraćaju kako domaći, tako i strani posjetioci“, navodi se u saopštenju.

Institut je, kako se dodaje, ustanova od posebnog značaja i Vlada je dužna da je zaštiti i očuva, čuvajući tako jednu od najvećih i najpoznatijih ustanova za fizikalnu, rehabilitacionu i preventivnu medicinu za djecu i odrasle, te čuvajući tako budućnost svih zaposlenih u Institutu i njihovih porodica, ali i budućnost svih građana Herceg Novog, cijele primorske regije, te cijele Crne Gore.

„Očuvanjem Instituta kao centra zdravstvenog turizma, očuvaće se i jedinstveni Centar za naučno-istraživački rad orjentisan na fundamentalna i klinička istraživanja iz oblasti preventivne medicine, balneologije, fizikalne medicine i rehabilitacije. Put Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji pretpostavlja posebna ulaganja u naučno istraživački rad i inovacije“, rekli su iz Unije.

Prema njihovim riječima, urušavanje Instituta, koji kao svoju organizacionu jedinicu ima Centar za naučnoistraživački rad, predstavljalo bi svojevrstan korak unazad u procesu evropskih integracija. Dopuštanje da radni status preko 500 zaposlenih Instituta bude doveden u pitanje predstavljalo bi korak od hiljadu milja unatrag u odnosu na evropske integracije.

„Dosadašnji neuspješni pokušaji privatizacije Instituta i odnos nadležnih prema njemu, samo su dovodili do urušavanja Instituta i pokušaja obaranja njegove cijene, kako bi kao takav bio povoljan „plijen“ za navodne „strateške investitore“. Takvoj nezakonitoj, nemoralnoj i nezdravoj praksi privatizacionih postupaka mora se stati na put“, kazali su iz USSCG.

U Uniji su rekli da očekuju da Vlada pokaže iskren i odgovoran, domaćinski odnos prema dragulju crnogorskog zdravstvenog i turističkog giganta i omogući uslove za njegov nesmetan rad.

„Pritom, Vlada i svi drugi činioci u našem društvu moraju u prvom redu misliti na zaposlene koji su, i pored svih uspona i padova koji su obilježili postojanje Instituta, davali svoj maksimum u očuvanju nivoa, kvaliteta i unapređenja usluga koje Institut pruža. Ujedno, pozivamo Opštinu Herceg Novi da se snažnije uključi u rješavanje gorućih problema u Institutu, te pomogne kako zaposlenima, tako i menadžmentu Instituta na način da zajedno sa njima artikuliše zahtjeve prema Vladi i drugim odgovornim organima i institucijama“, rekli su iz USSCG.

Unija je u prethodnom periodu dala doprinos borbi da se Institut Igalo zaštiti od štetnih privatizacionih pokušaja i da većinski paket akcija Instituta ostane u vlasništvu države.

„Sada, kad su zaposleni Instituta postali dio naše sindikalne porodice, naša nastojanja da zaštitimo Institut i sve zaposlene u njemu dodatno su osnažena. Vaša borba je i naša borba i u njoj smo zajedno. Vaši apeli su i naši apeli. Vaši rizici su i naši rizici. U vašim naporima za bolju budućnost Instituta, vas i vaših porodica i građana Herceg Novog, u nama imate iskrenog saborca i podršku“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...