fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOrlandić: Prodati akcije i izgraditi novi aerodrom u Tivtu

Orlandić: Prodati akcije i izgraditi novi aerodrom u Tivtu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Aerodromi Crne Gore, odnosno Vlada, treba da 45 odsto svojih akcija proda nekom od zainteresovanih, najboljih svjetskih aerodromskih operatera, a da zadrži većinsko vlasništvo u toj strateški važnoj kompaniji, smatra bivši direktor Aerodroma Danilo Orlandić.

Kako je ocijenio za regionalni avio-portal Zamaaero, od novca od prodaje manjeg dijela trebalo bi izgraditi novi aerodrom u Tivtu, a kasnije, kada se on izgradi, zajednički bi trebalo napraviti i novi aerodrom u Podgorici.

“Mislim da je ovo realno, praktično i brzo ostvarivo rješenje, jer čekanjem na velike odluke naši Aerodromi samo gube, a tada gubi cijela država”, kazao je Orlandić, prenose Dnevne novine.

On je naveo da je izbor Gorana Jandreoskog za novog direktora Aerodroma “jedan od rijetkih, dobrih poteza nove Vlade u oblasti avijacije” i da se nada da će imati podršku za svoj rad.

Osvrćući se na period kada je bio na čelu ove kompanije, njen doskorašnji direktor je kazao da je veliko breme predstavljala i percepcija javnosti o radnicima Aerodroma, koji su predstavljani kao neradnici koji ne zaslužuju visoke plate koje zarađuju.

“Čini mi se da smo tu percepciju uspjeli da otklonimo stalnim medijskim prisustvom i objašnjavanjem koliko je važna uloga Aerodroma za našu zemlju. Koliko je avio-dostupnost presudna za razvoj destinacije i ekonomije, kao i koliko je kompleksan i zahtjevan posao aerodromskih radnika da bi putnici i avioni bili sigurno i bezbjedno opsluženi. Takođe, koncesija nam je cijelo vrijeme stojala za vratom, kao i sudski postupci u kojima smo uspjeli da postignemo ozbiljne uštede, na šta sam posebno ponosan”, rekao je Orlandić.

Kao jedan od značajnih rezultata njegovog tima i njega kao direktora navodi otvaranje novih destinacija.

“Slušali smo potrebe crnogorske privrede i uglednih ljudi iz naše dijaspore, uspostavili prijateljske veze sa predstavnicima različitih avio-kompanija, analizirali tržišta koja su za nas bitna i tako uspjeli da otvorimo preko 35 novih linija”, naveo je Orlandić.

Sezonalnost na aerodromima su riješili dugoročnim ugovorima sa Montenegro Airlinesom (MA) i niskobudžetnim kompanijama i Crnu Goru tokom cijele godine povezali sasvim značajnim gradovima Evrope.

Ključna dva tržišta ove godine za Crnu Goru su bili Srbija i Ukrajina.

“Ukrajina je standardno dobro tržište za Crnu Goru i mi smo uspjeli prošle godine da prvi put u istoriji uspostavimo redovan avio-saobraćaj između dvije zemlje tokom cijele godine, što se pokazalo kao odličan potez”, rekao je Orlandić.

On pje podsjetio da je razgovore sa nacionalnim avio-prevoznikom Kazahstana, Air Astanom, počela pređašnja uprava u februaru ove godine.

“Zahvaljući ministru vanjskih poslova naše zemlje, koji nam je pomogao i oslobodio njihove državljane viza, danas imamo jako uspješnu priču. Hiljade Kazahstanaca ljetos su posjetile Crnu Goru i dobili smo sasvim novo tržište, i to tokom cijele godine”, poručio je Orlandić.

On je naveo i podatak da je ove godine skoro 40 odsto opsluženih putnika na Aerodromima Crne Gore došlo Air Serbiom, što dovoljno govori o tome koliko je loš potez bio gašenje Montenegro Airlinesa (MA) i prepuštanje ozbiljnih novčanih sredstava drugim avio-kompanijama.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije