fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOpština Tuzi blokirala račun Plantaža

Opština Tuzi blokirala račun Plantaža

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Račun kompanije Plantaže na kraju prošlog mjeseca je prema najnovijim podacima Centralne banke (CBCG) bio u blokadi zbog duga od 366,99 hiljada EUR.

Prema novoj listi blokiranih računa sa presjekom na posljednji dan novembra, račun je blokiran 28. novembra, pišu Vijesti.

Blokada je stavljena na zahtjev Opštine Tuzi, čiji je predsjednik Nik Đeljošaj zbog neizmirenog poreskog duga za 2019. godinu u ukupnom iznosu od 538,66 hiljada EUR.

Opština je za dva dana uspjela da naplati dio poreskog duga, blizu 172 hiljade, tako da je on smanjen do iznosa koji je prikazala CBCG do presjeka na kraju mjeseca.

Đeljošaj je početkom februara ove godine kazao da će ta opština blokirati račun Plantaža ako rukovodstvo te kompanije u zakonskom roku ne uplati više od 574 hiljade EUR.

Izvor Vijesti blizak kompaniji je objasnio da Plantaže taj dug pobijaju jer je obračunat nakon što je kompanija platila obaveze Opštini za 2019. godinu, te da je ta lokalna vlast obračunala obavezu po višem iznosu i ponovo ih zadužila.

“Plantaže su platile obavezu i za prošlu godinu, a stigla je na naplatu ova godina”, objasnio je izvor Vijesti.

Plantaže su za šest mjeseci ove godine ostvarile gubitak u poslovanju od 3,6 miliona EUR, što je znatno manje u odnosu na minus od pet miliona u istom periodu prošle godine. Međutim, rezultat poslovanja je mnogo bolji jer su se sada počeli voditi realniji podaci o poslovanju, za razliku od ranijih godina kada su stavkom “promjena vrijednosti zaliha gotovih proizvoda i nedovršene proizvodnje” uljepšavani konačni podaci o poslovanju bez realne osnove.

Za šest mjeseci ove godine prihodi od prodaje iznosili su sedam miliona EUR, dok su prošle godine bili 4,8 miliona. Međutim, prošle godine se u prihodima nalazila sporna stavka “promjena vrijednosti zaliha gotovih proizvoda i nedovršene proizvodnje” kojom je povećan poslovni prihod za 3,1 milion EUR. Sada kod te stavke nema višemilionskog iznosa već je ona prešla u minus za 10,58 hiljada EUR. Da te stavke nije bilo prošle godine, gubitak ne bi bio pet već osam miliona EUR.

Troškovi poslovanja sada iznose 5,3 miliona EUR, a prošle godine su za isti period bili 6,2 miliona EUR. Troškovi za zarade, sada kao posebna stavka, smanjeni su s prošlogodišnjih šest na pet miliona EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije