fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeOprezno trgovanje na Vol stritu

Oprezno trgovanje na Vol stritu

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu se u srijedu trgovalo oprezno jer nije bilo vijesti koje bi mogle značajnije da pokrenu tržište u jednom ili drugom smjeru, dok su kvartalni poslovni rezultati kompanija solidni, ali ne i impresivni.

Dow Jones oslabio je neznatno na 29.186 bodova, dok je S&P 500 ojačao blago na 3.321 poen, a Nasdaq indeks 0,14 posto na 9.383 boda.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u srijedu ih je šest završilo u plusu, a najviše tehnološki, prenosi Hina.

Pritom je cijena dionice IBM-a skočila 3,4 odsto, jer je kompanija objavila veću dobit nego što se očekivalo i najavila veću zaradu u cijeloj godini.

Značajnije su porasle i cijene dionica proizvođača čipova, dok su drugi sektor zabilježili tek manje pomake.

U fokusu ulagača bili su kvartalni poslovni rezultati.

Od 58 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile izvještaje, njih 67 odsto nadmašilo je očekivanja analitičara.

U anketi Rojtersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju biti u prosjeku 0,8 odsto manje nego u istom periodu 2018.

Ostvare li se te procjene, bio bi to drugi kvartal zaredom kako zarade kompanija padaju.

„Tržište je posljednjih mjeseci snažno poraslo, pa su sada neki ulagači oprezni. Sezona poslovnih rezultata je uvijek volatilna i nepredvidljiva. Svaki novi izvještaj još je jedan dio slagalice”, rekao je strateg u firmi Inverness Counsel, Tim Ghriskey.

Tako se tržište smirilo nakon što je dan ranije palo zbog vijesti o širenju koronavirusa u i van Kine.

U Kini je od tog virusa do sada umrlo 17 ljudi, ali se ulagači nadaju da će kineske vlasti, koje su uvele niz mjera, uspjeti da spriječe širenje virusa.

Na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,51 odsto na 7.571 bod, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,3 odsto na 13.515 poen, a pariski CAC 0,58 odsto na 6.010 bodova.

Najčitanije