fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOporavak avio-saobraćaja ne očekuje se prije 2024. godine

Oporavak avio-saobraćaja ne očekuje se prije 2024. godine

Brisel, (MINA-BUSINESS) – Povratak avio-saobraćaja na nivo iz 2019, prema prognozama Evropske organizacije za bezbjednost vazdušnog saobraćaja (Eurocontrol), ne očekuje se prije 2024. godine.

Eurocontrol je objavio novu prognozu u kojoj se razmatra mogući razvoj domaćeg i međunarodnog avio-saobraćaja u Evropi za naredne četiri godine, uzimajući u obzir očekivani razvoj pandemije COVID-19.

Generalni direktor Eurocontrola, Eamonn Brennan, rekao je da situacija ostaje vrlo izazovna za evropsko vazduhoplovstvo.

“Stiže ljeto, a većina ograničenja još postoji, uprkos napretku na polju vakcinisanja. Vjerovatno ćemo u ovoj godini imati oko 50 odsto saobraćaja iz 2019, što je oko 5,5 miliona letova. Do kraja naredne godine saobraćaj će se oporaviti na 72 odsto 2019, dok će se pretpandemijskom nivou približiti do 2025”, precizirao je Brennan.

foto: Eurocontrol

Prema prvom scenariju, povratak avio-saobraćaja na nivo iz 2019. predviđa se do 2024. godine, na osnovu vakcinisanja širom Evrope do ljeta ove godine.

Međutim, u drugom scenariju, koji Eurocontrol smatra najvjerovatnijim, avio-saobraćaj u 2024. iznosio bi 95 odsto nivoa iz 2019, na osnovu široko prihvaćenog vakcinisanja u cijeloj Evropi i koordinisanog ublažavanja putničkih ograničenja.

Prema trećem, najpesimističnijem scenariju, avio-saobraćaj u 2024. godini bio bi na nivou od 74 odsto 2019. godine, s potpunim oporavkom ne prije 2029.

“Ovaj scenario predviđa postojana ograničenja tokom narednih godina, zbog ponovnih izbijanja novih sojeva virusa, što negativno utiče na samopouzdanje putnika”, rekli su iz Eurocontrola.

Brennan je kazao da će tempo oporavka biti podstaknut napretkom vakcina i time što će države usvojiti dosljedne i koherentne mjere za podršku avio-industriji i osigurati da se putnici osjećaju bezbjedno da ponovno lete.

“S tim u vezi, postoji hitna potreba za opšte-prihvaćenim pristupom kao što je predloženi Digitalni zeleni certifikat Evropske unije (EU), koji putnicima, avio-kompanijama i aerodromima može pružiti sigurnost koja im je potrebna za nastavak putovanja“, zaključio je Brennan.

Najčitanije

Geopolitičke tenzije nijesu ugrozile stabilnost bankarskog sektora

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koju nijesu...