fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOpasnost od kolapsa sistema

Opasnost od kolapsa sistema

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Građani Crne Gore od ponedjeljka su privremeno ostali bez ustavnog prava na pravnu pomoć, jer su advokati zvanično obustavili rad zbog neuspjelih pregovora sa Vladom, od koje traže izuzeće iz sistema elektronske fiskalizacije.

Krajnji rok da svi poslovni subjekti pređu na elektronsku fiskalizaciju je 1. jun.

Od 960 advokata koji rade u Crnoj Gori glasalo je 707, od kojih je za obustavu bilo 700, a protiv sedmoro, piše Pobjeda.

U podgoričkom osnovnom sudu u ponedjeljak je zbog obustave rada advokata, od 126 zakazanih suđenja odloženo 78. Savjetnica za odnose s javnošću Aida Muzurović saopštila je da u Višem sudu od pet zakazanih suđenja nije održano nijedno usljed štrajka advokata.

Već prvog dana obustave rada pokazalo se da, ukoliko advokati ne postignu dogovor sa Vladom, prijeti kolaps sistema.

Pravila štrajka propisala je Advokatska komora, a podrazumijevaju da advokati ne odlaze u sudove, policiju i tužilaštva, uz upozorenje da se, prema statutu, neizvršavanje njihovih odluka smatra težom povredom dužnosti.

Pravila dozvoljavaju podnošenje tužbi, žalbi i drugih pravih radnji u predmetima kod kojih bi, zbog propuštanja roka, moglo doći do gubitka prava klijenta ili zastare.

Predsjednik Advokatske komore, Zdravko Begović, kazao je da još nije bilo poziva iz Vlade za dijalog, osim što su u zvaničnom saopštenju doveli u pitanje zakonitost njihovog postupanja.

Iz Vlade tvrde da je takva odluka bez utemeljenja, te ohrabruju nesaglasne advokate da nastave sa radom kako građani ne bi trpjeli. Oni su upozorili da bi eventualne mjere koje bi Advokatska komora zbog toga preduzela bile pravno neosnovane.

Advokat Nikša Miljanić kazao je za Pobjedu da oni neće odustati, jer se na postojeći način potpuno obesmišljava advokatska profesija.

„Kad je država spremna da obesmisli našu profesiju, jedino što nam preostaje je da u potpunosti blokiramo pravni sistem, jer se obesmišljavanjem advokature, obesmišljava i pravni sistem“, rekao je Miljanić.

On je naveo da se ne može dozvoliti da se nametnu pravila koja nigdje u modernom svijetu ne postoje.

„Kao neko ko je nakon studija u Francuskoj radio i u sistemu advokature u toj državi, koja je nesporno u svijetu poznata kao država sa izuzetno striktnim poreskim propisima i režimom, mogu da kažem da su moje kolege iz Pariza zgranute ovakvom inicijativom Crne Gore. U Francuskoj je tako nešto potpuno nezamislivo. Ovakvo fiskalizovanje advokature bio bi potpuni nonsens“, saopštio je Miljanić.

Najčitanije