fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOmogućiti fiskalizaciju auto-taksi prevoza pod istim uslovima

Omogućiti fiskalizaciju auto-taksi prevoza pod istim uslovima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Strukovni sindikat taksista Crne Gore pozvao je ministra finansija i socijalnog staranja, Milojka Spajića, da omogući početak fiskalizacije auto-taksi prevoza pod istim uslovima za sve privrednike registrovane u toj djelatnosti.

Predsjednik Strukovnog sindikata taksista, koji djeluje pri Uniji slobodnih sindikata (USSCG), Borislav Pavlović, je u otvorenom pismu Spajiću naveo da su mu se do sada obraćali tri puta sa molbom da ih primi na razgovor.

Kako je dodao, željeli su da ga upoznaju sa neregularnim uslovima u kojima privređuje oko 1,5 hiljada auto-taksi preduzetnika u Crnoj Gori duže od 15 godina, isključivo zbog nerada i selektivnog rada službenika nadležnih državnih i lokalnih opštinskih organa.

“Kako je izostao bilo kakav poziv od Vas da razgovarate sa nama, to je dovelo do toga da Vi, jer nijeste obaviješteni i ne poznajete navedenu problematiku, prvo potpisujete nezakonita rešenja o ukidanju reprograma auto-taksi preduzetnicima koja su Vam poturali službenici Poreske uprave u vremenu kad ste obavljali dužnost kordinatora Poreske uprave”, naveo je Pavlović.

On tvrdi da je Spajić na taj način nezakonito ukinuo pravo jednom broju auto-taksi preduzetnika na subvencije na zarade, iako su uredno izmirivali novonastale poreske obaveze, a reprogram im je pod zahtjevom za ponovni obračun.

“Isto tako sada potpisujete na zakonu neutemeljena rešenja o odbijanju žalbi auto-taksi preduzetnika po pitanju reprograma, koje Vam poturaju na potpis članovi drugostepene komisije Direktorata za poreski i carinski sistem”, rekao je Pavlović.

On je kazao da je kulminacija posljedica odbijanja Spajića da komunicira sa predstavnicima taksista donošenje odluke da 31. maja ove godine, na samo dan prije početka implementacije Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, promijeni Pravilnik o obliku i strukturi poruka i sigurnosnim mehanizmima za razmjenu poruka i fiskalnog računa i načinu dostavljanja računa, koji su izdati u slučaju prekida stalne internet veze, u dijelu koji se odnosi za taksi vozila.

“Osim što nas po tom pitanju nijeste udostojili bilo kakvih konsultacija, nijeste našli zashodno ni da nas obavijestite da će doći do toga i tako ste nas doveli u zabludu da tokom pet mjeseci prelaznog perioda, kada smo nabavili naplatne uređaje, oni sada po Vašoj volji ne ispunjavaju uslove koje ste promijenili navedenim pravilnikom”, dodao je Pavlović.

On tvrdi da je Spajić na taj način obesmislio fiskalizaciju u taksi-vozilima.

“Samom promjenom navedenog pravilnika, koji je stupio na snagu 1. juna, omogućili ste onima koji su godinima radili protivno zakonskim propisima da i dalje nastave sa utajom poreza i doprinosa. Umjesto smanjenja sive ekonomije u ovoj djelatnosti postigli ste suprotan efekat, jer ste prevarili sve koje ste pozivali da se fiskalizuju do 31. marta i 31. maja da će dobiti određene subvencije, a sada ste im promijenili pravilnik”, poručio je Pavlović.

On je Spajića pozvao da zbog haosa koji vlada na tržištu prevoza putnika u drumskom saobraćaju naloži Direktoratu za poreski i carinski sistem odnsono Direkcij za drugostepeni poreski i carinski postupak da prekine sa donešenjem rešenja za odbijanje žalbi po ponovnom postupku za reprogram auto-taksi preduzetnika do okončanja rada radne grupe pri Upravi prihoda i carina, koja je formirana po istim pitanjima.

Ta radna grupa je odredila rok da će donijeti predloge za rješavanje navedenog problema do novembra ove godine.

“Pozivamo Vas da povučete gore pomenuti pravilnik, koji je donesen krijući i netransparetno radi ko zna čijih interesa, i tako omogućite početak fiskalizacije auto-taksi prevoza pod istim uslovima, za sve privrednike registrovane u ovoj djelatnosti, i samim tim nadležnim inspekcijama stvorite uslove za efikasniju borbu protiv sive ekonomije”, rekao je Pavlović.

On je pozvao Spajića i da, ukoliko se u narednom periodu pokaže trenutni sistem fiskalizacije auto-taksi prevoza kao neefikasan, formira radno tijelo, kako bi se našlo adekvatno rešenje i omogućilo više vrsta naplatnih uređaja i na taj način spriječio monopol na prodaju istih.

“Pozivamo Vas i da, ako dođe do promjene naplatnih uređaja koji su nabavljeni do 1. juna i njihovi korisnici registrovani u roku, da Ministarstvo obešteti navedene korisnike u punom iznosu i finansira nabavku novih”, zaključio je Pavlović.

Najčitanije

Mandić i Knežević na vojnoj vježbi u Srbiji

Podgorica, (MINA) - Predsjednik Skupštine Andrija Mandić i šef Demokratske narodne partije (DNP) Milan...