fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOkončan izviđaj u vezi Abu Dabi fonda

Okončan izviđaj u vezi Abu Dabi fonda

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Specijalno državno tužilaštvo (SDT) okončalo je izviđaj u predmetu o nezakonitim radnjama prilikom raspodjele i trošenja 23 miliona USD kredita, koje je prije pet godina Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja dobilo iz Abu Dabi fonda.

Vijesti saznaju da je vještačenje okončano i da je predmet sa mišljenjem vraćen SDT-u, koje već nekoliko godina vodi izviđaj u ovom slučaju, zbog sumnji da je neko zloupotrijebio službeni položaj ili nesavjesno radio u službi tokom trošenja novca iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Izvor lista iz istrage navodi da je vještak u mišljenju utvrdio postojanje krivičnog djela u finansijskoj šemi projekta.

Logičan slijed, prema tom izvoru, bio bi da SDT sasluša osobe za koje postoji osnov sumnje da su zloupotrijebile službeni položaj, kao i one koji su nenamjenski trošili novac.

Izviđaj SDT-a pokrenut je u aprilu 2019. godine kada su službenici Specijalnog policijskog tima (SPO) uzeli svu dokumentaciju u vezi tog posla iz Ministarstva.

Za tužioce i službenike SPO ključni zadatak bio je da dođu do dokaza kako je Ministarstvo raspodijelilo 23 miliona USD, koje je, preko kreditnih aranžmana za razvoj u ADMAS projektu, dobilo devet firmi u Crnoj Gori.

Kako piše list, sumnja se da su neke od njih, suprotno ugovoru, novac iz više nego povoljnih kredita, za koje je garantovala država, iskoristile za neke druge namjene, a ne za podsticaj poljoprivrede i stočarstva na decenijama zapostavljanom sjeveru.

SDT-u su spise interne istrage dostavili i iz Investiciono-razvojnog fonda (IRF), koji je 2017. godine preuzeo od Ministarstva rukovođenje ADMAS projektom.

Projekat od 50 miliona USD počeo je u junu 2015. godine, u vrijeme kada je ministar poljoprivrede bio Petar Ivanović, sada savjetnik za ekonomska pitanja predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) u novom skupštinskom sazivu.

Sa Arapima su posao tada zaključili Ivanović i direktor IRF-a Zoran Vukčević.

U prve dvije godine Ministarstvo je bilo zaduženo za realizaciju projekta, a potom i raspodjelu prve tranše kreditne linije crnogorskim firmama.

Kako pišu Vijesti, za istražitelje je bilo veoma zanimljivo da prikupe podatke o tome zbog čega je Ministarstvo u projektu ADMAS direktno primalo novac iz Abu Dabi fonda, a zatim i zašto su sami preko računa u Prvoj banci odobravali kredite firmama i na taj način se bavili bankarskom djelatnošću.

U tom dijelu, kako se navodi, postoje elementi za otvaranje krivičnog postupka zbog zloupotrebe službenog položaja, jer se, prema Zakonu o Centralnoj banci (CBCG), kreditnim poslovima mogu baviti samo banke i druge kreditne institucije.

U prve dvije godine, dok je poslom rukovodilo Ministarstvo, isplaćeno je 11,5 miliona za kredite i to firmama koje su imale sumnjive zaloge kako bi došli do novca od projekta, pa postoje indicije da će ovim poslom direktno biti oštećena država koja je dala garancije.

Postoje indicije da su i službenici u Ministarstvu počinili elemente krivičnog djela – nesavjestan rad u službi.

Tačno dvije godine kasnije, 22. juna 2017. godine, ADMAS projekat je modifikovan tako što se odustalo od toga da se novac dijeli samo za velike projekte, a preostala suma je prenesena na IRF.

Najčitanije