fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOjačati saradnju Crne Gore i Brazila

Ojačati saradnju Crne Gore i Brazila

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora i Brazil imaju prijateljske odnose, koje je potrebno ojačati uspostavljanjem političkog dijaloga i razvijanjem saradnje u ekonomiji, turizmu i kulturi, smatraju ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović i brazilski ambasador na nerezidentnoj osnovi u Beogradu, Eduardo Botelho Barbosa.

Na sastanku je dogovoreno da dva ministarstva vanjskih poslova u narednih nekoliko mjeseci organizuju prve političke konsultacije, koje će biti važna platforma za razmatranje svih zajedničkih pitanja.

“Sagovornici su ocijenili da je potrebno preduzeti dodatne napore kako bi se povećala trgovinska razmjena, koja je do sada bila simbolična, posebno imajući u vidu da je Brazil osma najveća ekonomija u svijetu”, navodi se u saopštenju.

Radulović je upoznao ambasadora sa ekonomskom i epidemiološkom situacijom u Crnoj Gori, pri čemu je dodao da se masovnom imunizacijom stanovništva, stvaraju preduslovi za uspješnu turističku sezonu.

Tome će, kako je ocijenjeno, znatno doprinijeti i početak rada nove avio kompanije ToMontenegro, koja je kupila dva aviona brazilskog proizvođača Embraer.

Barbosa je kazao da su brazilski turisti, nakon perioda izolacije tokom pandemije, vrlo zainteresovani za putovanja, te da je važno izgraditi veze i predstaviti Crnu Goru kao jednu od njihovih destinacija u ovom regionu.

Govoreći o saradnji u domenu kulture, istaknut je značaj karnevala, po čemu je Rio de Ženeiro prepoznatljiv, te razmotrena mogućnost povezivanja sa karnevalom u Kotoru.

Sagovornici su razgovarali i o saradnji na multilateralnom planu, kao i opredjeljivanju uzajamne podrške kandidaturama za članstvo u tijelima međunarodnih organizacija. Dogovoren je nastavak intenzivne komunikacije u pravcu realizovanja svih projekata od zajedničkog interesa.

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu