fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdrživi ekonomski i inkluzivni razvoj Crne Gore jedan od ključnih prioriteta IRF-a

Održivi ekonomski i inkluzivni razvoj Crne Gore jedan od ključnih prioriteta IRF-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Investiciono-razvojni fond (IRF) u potpunosti je fokusiran na održiv rast i inkluziju zelenog i digitalnog poslovanja, kao i na osnaživanje žena i mladih, poručila je izvršna direktorica te institucije, Irena Radović.

Ona je, kako je saopšteno iz IRF-a, učestvovala danas na sastanku sa ambasadorima Evropske unije (EU), koji je organizovala Delegacije Unije u Crnoj Gori, a čiji domaćin je bila šefica Delegacije Oana Kristina Popa.

Radović je istakla da je jedan od ključnih prioriteta IRF-a održivi ekonomski i inkluzivni razvoj Crne Gore.

Ona je rekla da je zadovoljna učešćem na sastanku tokom kojeg je prezentovala ciljeve i aktivnosti, kao i poziciju koju IRF ima kao državna razvojna finansijska institucija kada je u pitanju podrška crnogorskoj privredi i razvoju preduzetništva.

„U tom pravcu, kazala je da je IRF u potpunosti fokusiran na održiv rast i inkluziju zelenog i digitalnog poslovanja, kao i na osnaživanje žena i mladih, zbog čega je neophodno podržati predstojeći investicioni ciklus zasnovan na zelenom finansiranju i uključivanju ranjivih kategorija“, navodi se u saopštenju.

Radović je kazala da IRF kontinuirano podržava mala i srednja preduzeća, razvoj preduzetništva u glavnim sektorima – turizam, poljoprivreda, proizvodnja, proizvodnja energije, usluge, kao i uravnoteženiji regionalni razvoj kroz finansiranje infrastrukturnih projekata i podršku lokalnim samoupravama.

Ona je, govoreći o ulozi IRF-a od početka pandemije, navela da je ta finansijska institucija plasirala više od 495 miliona EUR, uz značajnu podršku i partnerstvo sa Evropskom investicionom bankom (EIB) i Francuskom razvojnom agencijom (AFD).

„Tokom sastanka je bilo posebno riječi o ulozi IRF-a kao agenta za finansijsku inkluziju i ekonomsko osnaživanje žena u skladu sa prioritetima definisanim kroz partnerstvo sa EIB-om i AFD-om“, kaže se u saopštenju.

Radović je, kako se navodi, naglasila značaj kampanje „Ona pokreće biznis“ i podrške koje su tim aktivnostima, koje se realizuju u saradnji sa odborima za rodnu ravnopravnost i ekonomiju, finansije i budžet, snažno dale Delegacija EU u Crnoj Gori i ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Velike Britanije.

„Na sastanku je bilo riječi i o drugim ekonomskim temama od značaja za Crnu Goru i Zapadni Balkan“, dodaje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije