fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdržali radionicu na temu kulturnih ruta

Održali radionicu na temu kulturnih ruta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacionalna turistička organizacija (NTO) održala je online radionicu na temu BEST MED model održivog puta i kulturnih ruta i indikatori u turizmu, u cilju prevalizaženja izazova koji se tiču održivog razvoja i ublažavanja sezonalnosti.

Iz NTO-a je saopšteno da je dvodnevna radionica bila namijenjena turističkim akterima uključenim u koncipiranje, diversifikaciju i promociju različitih aspekata, doživljaja i integralne ponude kulturnih ruta Crne Gore uz poštovanje principa održivog razvoja turizma.

Radionica, koja je održana 6. i 10. maja, organizovana je u okviru međunarodnog Interreg MED projekta BEST MED – Više od evropskog održivog turizma u MED području.

Radionicama su prisustvovali relevantni lokalni turistički akteri čije je djelovanje ključno za uspostavljanje, održivo funkcionisanje i upravljanje kulturnim i turističkim stazama, a koji su posredno ili neposredno povezani sa područjem Illyricum Trail, kulturnom stazom koja baštini, valorizuje i promoviše tragove antičke civilizacije u Crnoj Gori.

„Kulturna staza Illyricum Trail pripada transregionalnoj kulturnoj ruti Put rimskih careva i dunavski put vina kojom upravlja Dunavski centar za kompetenciju čiji je zadatak promocija održivog razvoja turizma u regionu i jačanje ekonomskog razvoja zajednica“, rekli su iz NTO-a.

Predavači na radionicama bili su eminentni stručnjaci iz te oblasti, Aleksandra Petronijević i Srna Sudar, a pored NTO-a na radionicama su učestvovali i Muzeji i galerije Podgorice i lokalne turističke organizacije glavnog grada, Cetinja, Kotora, Budve, Andrijevice i Ulcinja.

„Tokom radionice predstavljen je MED model za održivu kulturnu rutu, koji podržava intersektorski i intrasektorski proces planiranja održivog razvoja turizma analiziranog pilot područja Illyricum Trail“, kazali su iz NTO-a.

Pomenuti model, kako se precizira, pruža set alata koji olakšavaju menadžmentu kulturnih ruta, nacionalnim kreatorima politike, turističkim organizacijama i ostalim relevantnim akterima planiranje budućih neophodnih aktivnosti kojima će se unaprijediti aktuelni nivo održivosti pilot područja.

“To će ujedno omogućiti dobijanje i razmjenu podataka, zajedničku procjenu nivoa održivosti turizma, kao i zajedničko koncipiranje liste relevantnih turističkih indikatora koji će biti korišćeni tokom budućeg integrisanog procesa planiranja održivog razvoja turizma Illyricum staze u Crnoj Gori”, rekli su iz NTO-a.

NTO realizuje BEST MED projekat od novembra 2019. godine u saradnji sa deset projektnih partnera iz osam zemalja koje pripadaju mediteranskom programskom području.

„Glavni cilj Interreg MED BEST MED projekta je jačanje transnacionalne saradnje kako bi se zajedničkim snagama prevazišli izazovi koji se vezuju za održiv razvoj turizma, ublažavanje sezonalnosti turizma, upravljanje turističkim tokovima tokom vrhunca sezone, racionalno korišćenje i zaštitu prirodnih i kulturnih resursa kao i održiv ekonomski, ekološki i društveno-kulturni razvoj destinacije“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije