fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdržali obuku o održivom gazdovanju šumama

Održali obuku o održivom gazdovanju šumama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dalji razvoj kapaciteta nevladinih organizacija, privatnih vlasnika šuma i šireg civilnog stanovništva o važnosti poštovanja principa održivog upravljanja šumama su od važnosti za sprječavanje ilegalnih aktivnosti u šumarstvu, ocijenjeno je na obuci o održivog gazdovanju šumama.

Na obuci pod nazivom Održivo gazdovanje šumama, mjere njege, sprovođenje doznake i sanitarnih sječa, koji je realizovalo NVO Green Home kao vodeći partner i Savez udruženja privatnih vlasnika šuma (SUPVŠ), ocijenjeno je da su dobra saradnja i razumijevanje među svim zainteresovanim stranama od suštinske važnosti za sprječavanje ilegalnih aktivnosti i očuvanje tih životno važnih ekosistema.

Obuka je, kako je saopšteno iz Green Home-a, održana u okviru projekta Zajedno za održive šume, koji finansira Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u oblasti šumarstva i prerade drveta.

Obuci su, pored projektnih partnera, prisustvovali predstavnici Uprave za šume, NVO sektora, predstavnici udruženja privatnih vlasnika šuma i RTV Pljevlja.

Predstavnica NVO Green Home, Nevena Petković, ukazala je na višestruki značaj šumskih ekosistema, ukratko predstavila aktivnosti i ciljeve projekta, te pozvala prisutne da uzmu aktivno učešće u obuci.

Predavači Ilija Krejović i Zehra Demić su učesnike kroz izlaganja upoznali sa principima održivog gazdovanja šumama i mjerama njege i uzgoja u šumarstvu, te zaključili da je prvi uslov za održivo gazdovanje šumama najpre upoznavanje sa stanjem šume, na osnovu kog se dalje planira intenzitet sječe, a u cilju ostavljanja šume u dobrom stanju.

Takođe, sa primjerima dobre prakse zemalja EU u cilju spriječavanja ilegalnih aktivnosti u šumarstvu učesnike je upoznao magistar šumarstva, Ranko Kankaraš.

Nakon predavanja, otvorena je diskusija koja se najviše odnosila na ilegalne aktivnosti u šumarstvu i njihove posljedice u ekonomskom, ekološkom i socijalnom smislu. Prestavnici NVO sektora su izrazili veliku zabrinutost zbog ranijih i trenutnih ilegalnih aktivnosti koje su posebno na sjeveru Crne Gore uzele maha, i koje prouzrokuju neodrživo iskorišćavanje u šumskim staništima.

Prisutni su se složili da sve zainteresovane strane moraju integrisanom i sistematičnom akcijom preduzimati određene aktivnosti i uticaje kako bi sprječavali ovakve pojave, a sa tim ciljem moraju imati i izvjesna znanja o upravljanju šumskim ekosistemom, kako bi njihov uticaj bio veći i uspješniji, što se obukom i želelo postići.

Najčitanije