fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdluka Agencije da omogući rad TE Pljevlja bila bi akt nedozvoljene državne...

Odluka Agencije da omogući rad TE Pljevlja bila bi akt nedozvoljene državne pomoći

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Eventualna odluka Agencije za zaštitu životne sredine da prihvati preporuku Vlade i omogući rad Termoelektrane Pljevlja, kojoj je istekla integrisana dozvola, bila bi akt nedozvoljene državne pomoći i kršenja prava konkurencije, smatra predsjednik Pokreta za promjene, Nebojša Medojević.

On je kazao da bi to iziskivalo da Agencija za kontrolu državne pomoći i Regulatorna agencija za energetiku reaguju i ponište takav akt.

„Shodno tome, ovakvo ponašanje Agencije ne bi bilo dovoljno da omogući dalji rad Termoelektrane Pljevlja“, rekao je Medojević povodom zaključka Vlade koji se tiče integrisane dozvole.

U informaciji Vlade se navodi da se usljed više sile, odnosno okolnosti koje su se pojavile nakon izdavanja integrisane dozvole i pokretanja postupaka javnih nabavki, koje su izazvane pandemijom koronavirusa, nije moglo ranije pristupiti početku izvođenja radova na ekološkoj rekonstrukciji TE.

Medojević smatra da bi, ukoliko bi Agencija odustala od svojih obaveza, to dovelo do potpunog urušavanja pravnog poretka i vladavine prava u Crnoj Gori, što parlament ne bi smio da dozvoli.

„S druge strane, svi smo svjesni potrebe da Termoelektrana Pljevlja nastavi da radi najmanje onoliko vremena koliko je potrebno da se izgradnjom drugih, čistijih energetskih objekata, osigura sigurnost snadbjevanja i nezavisnost Crne Gore. Pozivamo Ministarstvo kapitalnih investicija da pokrene postupak izmjena ugovora sa Energetskom zajednicom na uredan način i da se u tom smislu obrati ostalim potpisnicama tog ugovora“, naveo je Medojević.

On je pozvao Elektroprivredu (EPCG) da odmah objavi stanje više sile i vanrednu situaciju u kojoj je ugrožena sigurnost snadbjevanja električnom energijom i da u okviru svojih nadležnosti o tome obavjesti Vladu i parlament radi preduzimanja daljih mjera.

„Pozivam, još jednom, nadležne da identifikuju i kazne odgovorne koji su doveli do ovakvog stanja. Izražavam najveću zabrinutost za život i zdravlje ljudi, naših građana, koji će biti izloženi napovoljnim uticajima na zdravlje i životnu sredinu usljed eventualnog produžetka rada TE Pljevlja. Nadam se da u ovome imam nepodjeljenu podršku svih članova parlamenta“, kazao je Medojević.

On je pozvao EPCG i druge organe i organizacije koje su u prilici da učine sve što je razumno moguće da se uticaj na zdravlja umanji i da se preduprijede loše posljedice povezane sa širenjem koronavirusa u okolnostima zagađenog vazduha.

„Smatram da je potrebno da parlament izrazi jasnu podršku realizovanju ciljeva navedenih u Sofijskoj Deklaraciji, koju je Crna Gora potpisala prošle godine“, rekao je Medojević.

On je naveo da zvaničnici EPCG nijesu bili u stanju da ni njemu, ni javnosti predoče garancije i dokaze da će ugovorena ekološka rekonstrukcija ikada usaglasiti TE Pljevlja sa propisima o emisijama.

„Zaključujem, dakle, da takve garancije nema“, dodao je Medojević.

On je kazao da zahtijeva da EPCG odmah pokrene postupak i raskine ugovor o ekološkoj rekonstrukciji i preduprijedi svaku štetu koja bi mogla nastati za imovinu Crne Gore i ostalih akcionara u toj firmi.

„Ovaj problem neće nestati sam od sebe. Posebno je važno upozoriti da bi neoprezan i improvizatorski ulazak u spor sa EU, zbog toga što mi kršimo obaveze, mogao imati nesagledive negativne multiplikativne efekte, na dobijanje donatorskih sredstava, veoma povoljnih investicionih kredita i privlačenje privatnog kapitala u vezi projekata zelene energije. Zašto koljemo vola za kilo mesa“, pitao je Medojević.

Najčitanije

Penzioneri traže hitnu reformu sistema PIO

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savez udruženja penzionera Crne Gore tražio je od Vlade hitnu reformu...