fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdlučnija borba protiv sive ekonomije

Odlučnija borba protiv sive ekonomije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Problem sive ekonomije pogađa državu, jer gubi ogromne prihode koji bi se mogli upotrijebiti za poboljšanje standarda građana, ocijenili su danas iz Montenegro biznis alijanse (MBA) i dodali da se u ovoj godini svi odlučnije moraju boriti protiv te pojave.

Iz MBA su kazali da najnovije procjene govore da je problem sive ekonomije itekako izražen i da je njen procenat značajno prešao 30 odsto bruto domaćeg proizvoda (MBA).

“Ovo je izuzetno podsticajan podatak da se u ovoj godini sinergijom svih relevantnih subjekata ovaj problem počne značajnije suzbijati”, navodi se u saopštenju MBA.

Vlada, kako su kazali, u kontinuitetu preuzima aktivnosti u cilju ublažavanja tog problema, ali ne sa očekivanim rezultatom.

“Njegov negativan efekat na ukupnu ekonomiju je nesumnjiv. Između ostalog, ima značajan uticaj i na konkurentnost crnogorske privrede i na stanje u spoljno- trgovinskom poslovanju”, smatraju u MBA.

Iz MBA su saopštili da se pored sankcionisanja onih koji posluju u sivoj zoni, treba odlučno okrenuti i preventivnim mjerama koje bi proširile bazu poreskih obveznika i dosta onih koji posluju u sivoj zoni, podstakli da regularno posluju.

“Tu, prije svega, mislimo na smanjenje poreza i doprinosa i akciza na gorivo”, rekli su predstavnici MBA.

Oni su naveli i da bi edukativne aktivnosti usmjerene prema građanima, kao i intenziviranje saradnje javnog i privatnog sektora, mogle uticati na postepeno smanjenje sive ekonomije.

“U svakom slučaju, pred nama je godina u kojoj moramo pokazati spremnost na još energičniji nastavak borbe za stvaranje što podsticajnijeg poslovnog ambijenta i rasta standarda naših građana”, rekli su iz MBA.

Oni su zaključili da je veoma važno da se na tom putu posebna pažnja posveti sivoj ekonomiji i smanjenju njenog negativnog uticaja na privredu i život građana.

Najčitanije