fbpx
NaslovnicaGlavna vijestOdložili bi obaveze za plovidbe i auto-put

Odložili bi obaveze za plovidbe i auto-put

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je pokrenula procedure za početak pregovora o reprogramiranju kredita prema kineskoj Eksim banci koji se odnose na dionicu auto-puta Podgorica – Mateševo i za kupovinu brodova za Crnogorsku i Barsku plovidbu, saznaju Vijesti.

List piše da prva rata za otplatu kredita za dionicu auto-puta od oko 33,5 miliona USD stiže na naplatu u julu.

Rate kredita za brodove se otplaćuju već nekoliko godina i to najviše iz državnog budžeta, što je Agencija za zaštitu konkurencije okarakterisala kao nezakonitu državnu pomoć. Sljedeća polugodišnja rata kredita za brodove u visini od oko pet miliona USD dolazi na naplatu 20. januara, odnosno za sedam dana.

Iz dvije brodarske kompanije su već najavili da nemaju novca da plate te rate, pa je Vlada u nezgodnoj situaciji ako im pomogne, kao što je to radila bivša vlast, prekršiće zakon i obaveze prema Evropskoj uniji, a ako to ne uradi kineska banka bi odmah iz državnog budžeta naplatila preostali iznos duga od oko 50 miliona USD na osnovu ranije datih garancija.

U pregovorima u vezi kredita za auto-put Vlada će pokušati da odloži plaćanje glavnice duga za nekoliko godina. Iako je ovaj auto-put trebalo biti završen u maju 2019. nakon više odlaganja iz Monteputa su nedavno saopštili da se kraj radova može očekivati tek na jesen ove godine.

Zbog tih kašnjenja, za koja još niko nije preuzeo odgovornost, država je izgubila dvije godine naplate putarine.

Paralelno sa ovim pregovorima Vlada razmatra mogućnost uzimanja osiguranja od valutnog rizika za ovaj kredit u iznosu od 944 miliona USD uzetog u oktobru 2014. godine.

Pad dolara iz prošle godine pomaže Vladi i u pregovorima o reprogramu duga, kao i kod uzimanja osiguranja. Odlaganja plaćanja rata za taj kredit, produžiće period otplate i povećati troškove za kamate.

Cilj pregovora u vezi sa reprogramiranjem kredita za dvije Plovidbe je odlaganje obaveza zbog krize u pomorstvu, ali i izbjegavanje spora oko državne pomoći.

Prema izvještaju sa kraja septembra prošle godine, vrijednost Crnogorske plovidbe je negativna i iznosi minus 5,9 miliona USD. Njen akumulirani gubitak je 16,6 miliona, dok su za devet mjeseci prošle godine imali minus od 204 hiljade EUR.

Vrijednost Barske plovidbe, prema izvještaju iz juna, je minus 3,4 miliona. Njen akumulirani gubitak je 13,8 miliona, dok su za šest mjeseci prošle godine ostvarili gubitak od 125 hiljada EUR.

Vlada je počela i pregovore oko preuzimanja aviona od Montenegro Airlinesa (MA), koji je prestao sa letovima krajem prošle godine jer više nije mogao dobijati državnu pomoć.

Prema nezvaničnim informacijama, Vlada bi preuzela avion kojeg je na kredit ranije kupio MA, tako što bi otplatila dosadašnja ulaganja MA i preuzela na sebe isplatu preostalih rata od 6,8 miliona USD. Preostala dva aviona MA je imao samo u zakupu. Avione koje preuzmu postali bi dio flote nove državne avio kompanije.

Najčitanije