fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdlilo se 134 miliona EUR

Odlilo se 134 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u prvih sedam mjeseci ove godine iznosio je 419,8 miliona EUR, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 134 miliona EUR, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u julu je iznosila 285,8 miliona EUR, što je 18,4 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

„Ukupan priliv stranih direktnih investicija pao je 6,3 odsto u odnosu na uporedni period, što je rezultat pada vlasničkih ulaganja“, navodi se u Biltenu CBCG.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 13,9 miliona EUR, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 120,1 milion EUR.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 126,7 miliona EUR, što čini 30,2 odsto ukupnog. Od toga je u nekretnine uloženo 51,6 miliona EUR, a u preduzeća i banke 75,1 milion EUR.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 265,2 miliona EUR, što je 53,2 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Najčitanije

Čađenović predsjednik Odbora direktora CEDIS-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dosadašnji izvršni direktor Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović, izabran je...