fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeOdlilo se 112,8 miliona EUR 

Odlilo se 112,8 miliona EUR 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u prva četiri mjeseca ove godine iznosio je 214 milion EUR, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 112,8 miliona EUR, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva u prva četiri mjeseca ove godine iznosila je 101,2 miliona EUR, što je 6,3 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

„Ukupan priliv stranih direktnih investicija porastao je 3,9 odsto, što je rezultat povećanja priliva po osnovu dužničkih i vlasničkih ulaganja“, navodi se u Biltenu.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlio 55,1 milion EUR, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 57,7 miliona.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 139,4 miliona EUR, što čini 72,6 odsto ukupnog. Od toga je u nekretnine uloženo 52,6 miliona EUR, a u preduzeća i banke 86,8 miliona EUR.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 66,6 miliona EUR, što je 45,2 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Najčitanije

Cekliću produžena suspenzija

Podgorica, (MINA) - Defanzivcu Mladosti, Zvonku Cekliću, produžena suspenzija na još mjesec, zbog učešća...