fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdlilo se 106,4 miliona EUR

Odlilo se 106,4 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u prvih pet mjeseci ove godine iznosio je 332,5 miliona EUR, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 106,4 miliona EUR, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u maju je iznosila 226,1 milion EUR, što je 71 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

„Ukupan priliv stranih direktnih investicija porastao je 27,9 odsto u odnosu na uporedni period, što je rezultat povećanja priliva od interkompanijskog duga“, navodi se u Biltenu CBCG.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 9,3 miliona EUR, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 97,1 milion.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 103 miliona EUR, što čini 31 odsto ukupnog. Od toga je u nekretnine uloženo 36,5 miliona EUR, a u preduzeća i banke 66,5 miliona EUR.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 213,1 milion EUR, što je 165,4 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Najčitanije