fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdlazeća Vlada da ukine PDV na osnovne životne namirnice

Odlazeća Vlada da ukine PDV na osnovne životne namirnice

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Građanski pokret URA pozvao je odlazeću Vladu da reaguje na naglo povećanje cijena životnih namirnica i da kao najbržu i jedinu moguću mjeru primijeni ukidanje poreza na dodatu vijednost (PDV) na brašno i ulje.

Potpredsjednik URA-e, Goran Đurović, pozvao je odlazeću Vladu da smanji PDV na meso, voće, povrće i druge neophodne životne namirnice.

“Ideja odlazeće Vlade da se ograniče cijene namirnica je nemoguća, nefunkcionalna i kontraproduktivna. Nemoguća i nefunkcionalna iz razloga što se cijene na globalnom nivou mijenjaju iz sata u sat, pa je samim tim nemoguće definisati gornju cijenu po kojoj se mora prodavati”, rekao je Đurović.

On smatra da je kontraproduktivno iz razloga što nijedan prodavac neće imati interesa da prodaje robu sa gubitkom pa je neće biti na rafovima već će se pojaviti na sivom tržištu po višestruko većim cijenama.

“Korekcija PDV-a je, ponavljamo, jedini model djelovanja koji je usvojen i u našem najbližem okruženju – Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji”, dodao je Đurović.

On je pozvao i na hitno usvajanje izmjena Zakona o smanjenju akciza na gorivo pa pozivaju Demokrate i Demokratski front (DF) da ne blokiraju rad Skupštine jer tako blokiraju cijelu državu i nanose štetu građanima.

“Nažalost, ratna dešavanja i agresija Rusije na Ukrajinu uslovili su veliki poremećaj cijena na tržištu. Ovakve situacije mogu nekada da budu i pokretač stoga se nova vlada mora pod hitno fokusirati na jačanje domaće poljoprivrede kako bi se smanjila zavisnost od uvoza”, ocijenio je Đurović.

Predloženi set mjera treba, kako smatra, vremenski ograničiti sa trajanjem krize na globalnom nivou.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije